Semințele de susan sunt extrem de folosite atât în bucătărie cât și în medicina tradițională datorită calităților nutritive, preventive și curative. Susanul este o plantă erbacee, Sesamum indicum, care crește în abundență în Asia. Este cultivată în special în China, India și Birmania.
Semințele oleaginoase reprezintă o sursă importanța de acizi grași, de Omega 6, acizi flavonoizi, antioxidanți, vitamine și fibre alimentare. Acestea sunt bogate în acizi mono-nesaturați și acid oleic. Acidul oleic contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL). Studii efectuate recent demonstrează că alimentația mediteraneană, bogată în grăsimi mono-nesaturate contribuie la prevenirea bolilor coronariene și a accidentelor vasculare cerebrale favorizând un profil lipidic bun.
Susanul este o sursă de proteine alimentare și conține acizi aminați esențiali creșterii și dezvoltării copiilor. 100g de semințe de susan furnizează 32% din valorile zilnice recomandate de proteine.
Susanul conține o serie de agenți chimici precum sesamol și sesaminol – antioxidanți ce contribuie la protejarea organismului nostru de pagubele provocate de radicalii liberi. Semințele de susan se numără printre cele mai bogate oleaginoase în vitamine și minerale. Semințele de susan conțin vitamine din grupa B, riboflavină și niacină care contribuie la reducerea colesterolului, îmbunătățind activitatea creierului și a stărilor de anxietate.
În ceea ce privește mineralele, semințele de susan conțin calciu, fier, mangan, zinc, magneziu, seleniu și cupru. Aceste minerale au un rol esențial în mineralizarea osoasă, în producția de globule roșii, în sinteza anumitor enzime, producția de hormoni sau reglarea activităților musculare, cardiace și scheletice.
Semințele de susan conțin și acid folic, recomandat în special femeilor însărcinate deoarece previn malformațiile neuronale la făt. Semințele de susan permit o diminuare a tensiunii arteriale și a lipidelor sanguine datorită lignanilor conținuți. În afară de conținutul bogat de lignani și de Vitamina E, semințele de susan au un avantaj deloc de neglijat: datorită conținutului bogat de vitamine din grupa B, acestea favorizează metabolismul energiei, fabricarea neurotransmițătorilor precum și creșterea și repararea țesuturilor.
Semințele de susan sunt bogate în folați (care favorizează fabricarea de celule în corp și de globule roșii), în cupru (necesar fabricarii hemoglobinei și colagenului), în zinc (care favorizează eliberarea de insulină), în mangan (pentru prevenirea pagubelor provocate de radicalii liberi), în fier (necesar producției de globule roșii și transportului de oxigen), în magneziu (care favorizează transmiterea influxului nervos și contracția musculară), în fosfor (esențial sănătății oaselor și dinților precum și menținerii PH-ului în limite normale). Semințele de susan sunt ideale pentru sportivi și pentru persoanele preocupate de silueta deoarece au un conținut bogat de fibre.