Numele Guaranei provine din cuvantul ''warana'' si a fost descoperit in secolul al 18-lea de catre botanistul german C. F. Paullini, clasificand-o sub numele de Paullinia Cupana, dupa numelui lui. Guarana joaca un rol esential in viata zilnica a tribului brazilian Guaran sau Warana care considera ca prelungeste viata, de aici si numele de "elixirul tineretii".
In limbajul lor warana inseamna "Ochii Junglei". Legenda spune ca planta de Guarana vine de la un copil al tribului, un "Copil Divin", care a fost ucis de un sarpe. O zeitate, din compasiune, a prelevat ochiul stang al copilasului si l-a plantat in padure (de unde a aparut varietatea salbatica de Guarana), iar ochiul drept l-a insamantat pe pamanturile tribului (asa a aparut aparut Guarana domesticita si cultivabila).
Guarana se utilizeaza, in general, ca un tonic. Este un afrodisiac natural, stimuleaza sistemul nervos central, imbunatateste performantele intelectuale si combate oboseala. Ingredientul activ al Guaranei este Guaranina, un compus similar cafeinei, insa nu are efectele adverse ale acesteia.
Guarana mai este recomandata si in timpul curelor de slabire: scade pofta de mancare, te scapa de celulita si contribuie la folosirea caloriilor sub forma de energie. Un studiu din 2001 iunie, publicat in revista Journal of Human Nutrition, a constatat ca un grup de pacienti supraponderali care au consumat timp de 45 zile un preparat pe baza de un mix de Guarana, Yerba Mate si Damiana, au slabit in medie 11kg.
Mai multe studii despre Guarana aici: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15582012
Guarana este foarte apreciata in industrie si este comercializata sub diverse forme, cea mai populara fiind de departe cea a bauturilor racoritoare, in special bauturile energizante.