Colagenul este proteina cea mai des întâlnită din întregul corp, reprezentând 30% din totalul proteinelor umane È™i 70% din cele ale pielii. Are forme diferite È™i se poate găsi în piele, în sistemul optic al ochiului, în oase, în muÈ™chi È™i tendoane. S-au identificat 28 de tipuri distincte de colagen, în funcÈ›ie de secvenÈ›a aminoacizilor ce alcătuiesc lanÈ›urile polipeptidice, iar cele mai importante sunt cele de tipul I, II, III È™i IV:
Tipul I: se găseÈ™te în piele, tendoane È™i oase.
Tipul II: se găseÈ™te în È›esuturile cartilaginoase.
Tipul III: este prezent la nivelul pielii È™i în pereÈ›ii vaselor sânguine.
Tipul IV: este prezent în structura reticulară a membranelor È™i are rol în formarea È™i susÈ›inerea lor.
Originea cuvântului "colagen" vine din limba greacă È™i înseamnă "producător de lipici". Aceasta denumire vine de la procesul de izolare a colagenului în urma fabricării lipiciului.
Cu înaintarea în vârstă producÈ›ia de colagen natural scade, astfel integritatea structurala a È›esuturilor este redus. Când scade cantitatea de colagen, pielea îÈ™i pierde elasticitatea È™i începe să se lase. Stresul È™i radicalii externi pot accelera procesele de degradare a colagenului: poluarea, deshidratarea, fumarea, razele ultraviolete (UV) sau chiar excesul de zahăr.
Este foarte important (pentru colagen È™i pentru È›esutul elastic) să fie incluse în mod constant în dieta noastră zilnică proteinele. Cele mai bune surse de proteine sunt carnea, ouă, peÈ™tele, soia È™i mazărea È™i lactatele. Vitaminele pot stimula pielea să producă mai mult colagen. Vitamina C este cea mai eficientă vitamină în sinteza colagenului. Lipsa sau nivelul redus de vitamina C este strâns legată de sinteza deficitară a colagenului. Vitamina A È™i E stimulează dezvoltarea È™i creÈ™terea celulelor care duce la producerea de colagen.
Faimosul chimist japonez, Shinji Yamada, spune: "În cadrul pielii, colagenul este produs de celule specializate din derma numite fibroblaste. Colagenul produs acÈ›ionează ca o perniță pentru suprafaÈ›a pielii, contribuind la aspectul ferm, sănătos, mătăsos al pielii tinere.” Între anii 2005 È™i 2009 vânzările de produse cu conÈ›inut de colagen, vorbim despre suplimentele alimentare cosmetice È™i alimentele naturiste, s-au dublat în urma studiilor făcute despre colagen È™i efectele lui benefice asupra organismului.
CiteÈ™te mai mult despre colagen È™i despre studiul facut în Tokyo, Japonia despre colagen: http://www.thedoctorwithin.com/collagen/collagen/