Lavanda este folosită din antichitate! Era faimosă în Egipt și Roma, iar în Asia era utilizată pentru a trata insomnii și psihoze. În România era folosiă pentru parfumarea apei de baie și a rămas una dintre cele mai populare plante.
„Deși este folosită intens în industria cosmetică, levănțică este apreciată și ca plantă medicinală, iar în aplicațiile terapeutice se folosesc mai ales florile. Plantă are proprietăți sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice, sudorifice, antiinflamatoare și cicatrizante, de ajutor într-o varietate de boli" spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie.
Lavandă are numeroase proprietăți terapeutice cunoscute sau mai puțin cunoscute. Iată câteva idei cum să folosești lavanda:
Ceaiul de lavandă este un antidepresiv natural cu putere de a alunga anxietatea și insomnia! Calmează greața și indigestia: lavanda conține polifenoli, care au capacitatea de a distruge bacteriile din stomac care sunt responsabile de digestia lentă. Pune 2-3g de flori de lavandă într-o cană cu apă fierbinte. Lasă la infuzat timp de 10 minute. Este recomandat consumarea de 3-4 căni pe zi.
Conform unui studiu medical din 2012, făcut de Mashhad University of Medical Science, uleiul esențial de lavandă are capacitatea de a trata migrenele și durerile de cap!
Uleiul de lavanda este excelent pentru îngrijirea părului! Indepărtează excesul de sebum și mătreața, reglează circulația de sânge a scalpului, oprește căderea părului și ajută la creștere. Amestecă 15 picături de ulei esențial de lavandă cu 2 linguri de ulei de măsline. Masează uleiul pe întreaga suprafața a scalpului, apoi acoperă capul cu un prosop timp de o oră, după care spală cu apă din abundență.
Apa de lavandă este obținută prin distilare și are proprietăți regenerante și calmante asupra tenului. Este un tonifiant natural care redă strălucirea naturala a pielii. Este recomandat pentru tratarea arsurilor, ințepăturilor de insecte, acnee, eczeme și diverse inflamații ale pielii. Apa de lavandă se aplică nediluat prin pulverizare directă.
Lavanda stimulează circulația sanguină, relaxează musculatura și sistemul nervos și are proprietăți antiseptice, care (în urma băii) luptă cu infecțiile și micozele pielii. Baia fierbinte de lavandă elimină toxinele din piele, relaxează organismul și musculatura și ajută pielea să absoarbă ingredientele active unice al lavandei: acidul acetic, taninul și substanțele minerale.
Oțetul aromatic se poate folosi în gastronomie și în cosmetică! Este ideal folosirea oțetului ca dressing de salată dar și ca un tonic pentru păr sau piele. Pentru obținerea acestui oțet minunat trebuie numai să adaugi 10 linguri de lavandă mărunțită într-un litru de oțet de mere și lasă la macerat timp de 10 zile, după care se filtrează.
Lavanda este o plantă comestibilă! Se poate adăuga în înghețată, prăjituri, salate și în alte retete. Este bogat în vitamine, calciu și fier.
Iată o idee excelentă: adaugă lângă apă și câteva flori mici de lavanda în suportul pentru cuburi de gheață și pune în congelator. Cuburile de gheață obținute arată minunat într-o pahar rece de limonadă sau ceai!
Încearcă ceva nou! Încearcă rețeta de fursecuri cu unt și lavandă!