Originara din India, folosită în cadrul medicinei Ayurvedice de mai bine de 2000 de ani, curcuma longa sau sofranul indian îi fascinează în continuare pe cercetătorii din lumea întreagă datorită numeroaselor virtuți terapeutice.
Curcuma împotriva tulburarilor digestive
Dacă suferi de sindromul intestinului iritabil, de dureri de stomac, grețuri sau pierderea apetitului, curcuma este mirodenia care va trata aceste diferite afecțiuni ale sistemului digestiv. Stimulând ficatul și vezica biliară, curcuma îmbunătățește în mod considerabil digestia. Mai mult decât o acțiune curativă, curcuma are un rol preventiv în ceea ce privește ulcerul la stomac, având un efect protector asupra mucoasei gastrice.
Chiar dacă încă nu s-au stabilit toate mecanismele, curcuma are o acțiune anti-canceroasă asupra cancerului la colon și altor tipuri de cancer (cancer la stomac, cancer de piele, cancer la sân sau cancer la prostată, leucemie). Conform cercetătorilor, curcuma are capacitatea de a frâna creșterea tumorilor canceroase inhibând producția citokinelor (molecule aflate la originea procesului inflamator). Pentru efect preventiv, se recomandă consumul unei linguri de curcuma pudră, împreună cu piper dacă este posibil deoarece îmbunătățește absorbția intestinală.
Curcuma este eficientă și împotriva maladiei Alzheimer.
Principiul activ din curcuma luptă și distruge depozitele de proteine beta-amiloide, plăci de proteine care se formează în vasele de sânge ale persoanelor afectate de maladia Alzheimer. O acțiune atât curativă cât și preventivă deoarece în India, țara mare consumatoare de curcuma, numărul persoanelor afecatate de Alzheimer este extrem de scăzut.
Curcuma poate să amelioreze durerile
Curcuma este un anti-inflamatoriu puternic a cărei acțiune este comparabilă cu cea a cortizonului. Drept urmare, această mirodenie se poate folosi pe post de antalgic pentru ameliorarea și tratarea durerilor legate de reumatism, artrită, dureri musculare sau tendinită. Curcuma poate să amelioreze și durerile menstruale. Pentru un efect semnificativ, se recomandă suplimentele pe bază de curcumină.
Curcuma întărește sistemul imunitar.
Curcumina, un compus al familiei curcuminoidelor este un antioxidant mai activ decât Vitamina E în lupta împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi au tendința să slăbească organismul în momentul în care acesta este expus unei stări de stres precum frigul sau umiditatea, îl face mai vulnerabil în fața virusurilor. Curcuma reprezintă un aliat de preț pentru a trece cu bine peste perioada de iarnă.
Curcuma are capacitatea de a preveni bolile cardiovasculare.
Curcuma cumulează o serie de proprietăți protectoare asupra sistemului cardiovascular. Pe de o parte, contribuie la diminuarea nivelului de colesterol, pe de altă parte îmbunătățește fluiditatea sângelui încetinind agregarea plachetară.