Eficiența vitaminei D a fost demonstrată de ani de zile la rând de către medicii din întreagă lume, zeci de studii arătând rolul acestei vitamine în scăderea riscului pentru osteoporoză și fracturi de oase, datorită efectului ei în absorbția intestinală a calciului.
Studiile recente evidențiază, ca o lipsa de vitamina D duce la creșterea apariției de cancer de colon și de sân. Două studii publicate în Arhivele Medicinei Interne din America, susțin cu tărie că deficiența vitaminei D din alimentație este strâns legată de creșterea riscului pentru atac de cord și moarte prematură rezultată din boli cardiovaculare și alte cauze.
Cei de la Harvard School Of Public Health au realizat un studiu pe 18000 de bărbați care nu au prezentat niciun risc pentru boli coronariene la începutul studiului. După o perioadă de 10 ani, populația studiată a fost cercetată din nou, descoperindu-se de această dată că cei care prezintă o deficiență de vitamina D în corp, au un risc de 2 ori mai mare de a avea atac de cord, comparativ cu cei a căror nivel de vitamina D se situează în limite normale.
Un alt studiu a fost intreprins în Austria de această dată pe 3000 de femei și bărbați cu vârstă în jur de 62 de ani, pe o durată de 8 ani. Rezultatele: cei cu un nivel scăzut de vitamina D prezintă un risc de două ori mai mare de a muri de boli cardiovasculare, comparativ cu cei care aveau necesarul de vitamina D în corp.
Mulți dintre noi avem nevoie de a lua suplimente de vitamina D, pentru că este aproape imposibil să o putem lua din alimentație și pentru că poate nu ne expunem suficient de mult timp la soare, despre care știm că este o bună sursă pentru formarea vitaminei D în corp.
Vitamina D se eliberează fără prescripție de la medic și este bine să luăm 1200 mg pe zi. Dar din moment ce consumul în doze mari de suplimente de vitamina D duce la toxicitate, oamenii cu deficiență de vitamina D ar trebui să-și consulte medicul înainte de a lua dozele de care au nevoie.
Puține feluri de mâncare sunt cele care conțin niveluri semnificative de vitamina D. Acestea includ peștii grași precum somonul, sardinele sau tonul, ouale și ficatul de vacă. Dacă ar fi să comparăm alimentele cu suplimentele de vitamina D, un ou spre exemplu are cam de 8 ori mai puțină vitamina D decât o singură pilulă.