Fructele sunt, cu siguranta, unul dintre darurile cele mai de pret pe care ni le ofera natura. Cu toate acestea, multi dintre noi nu le pretuim, din pacate, la adevarata lor valoare. Fie ca ne este frica de continutul de zahar, fie ca nu am fost obisnuiti sa le consumam frecvent, ajungem ca de cele mai multe ori sa le evitam sau sa nu includem in alimentatia noastra zilnica. In realitate, continutul de fructoza nu este un motiv pentru a le exclude din dieta sau a le privi cu prudenta, pentru simplul motiv ca fructele contin mari cantitati de fibre care incetinesc si temporizeaza absobtia zaharului, evitandu-se, astfel, cresterea glicemiei si a secretiei de insulina peste limitele normale.
In plus, exista motive foarte temeinice pentru a consuma zilnic fructe. Acestea contin vitamine, minerale, fibre si carbohidrati, dar si proteine si, cateodata, grasimi. De asemenea, fructele contin antioxidanti, care au ca rol neutralizarea radicalilor liberi, intarirea sistemului imunitar si prevenirea cancerului. Fructele sunt si o extraordinara sursa de hidratare, cea mai buna dintre toate, de altfel. Acestea contin cea mai pura apa, avand, in plus, si rol de a echilibra balanta electrolitica. Fibrele continute contribuie la imbunatatirea digestiei si la prevenirea constipatiei. Vitaminele si mineralele pe care le contin fructele au rol de a intari sistemul osos, de a mentine sanatatea danturii, a parului si a pielii, de a regla tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.
Zmeura, cel mai sanatos fruct din lume, reprezinta o sursa remarcabila de antioxidanti, continand flavonoizi, antocianine, elagitanine (cum ar fi acidul elagic), cianidine și pelargonidine. Zmeura este o excelenta sursa de vitamina C, mangan si fibre dietetice. Aceasta reprezinta o sursa foarte importanta de cupru, dar si de vitamina K, acid pantotenic, biotina, vitamina E, magneziu, acid folic, acizi grasi omega 3 si potasiu.
Specialistii indica faptul ca locul unde s-a descoperit pentru prima data zmeura ar fi estul extrem al Asiei. Apoi a fost introdusa in Europa acum 4000-5000 de ani. Astazi, suntem norocosi sa cunoastem 10 specii din acest fruct delicios. Cea mai cunoscuta dintre specii este insa Rubus idaeus cunoscuta si sub numele de zmeura euro-asiatica. S-a dovedit ca inca de acum 3 milenii zmeura a inceput sa fie folosita si in scopuri terapeutice.
Rusia si Serbia produc impreuna aproape jumatate din productia mondiala de zmeura, fiind urmate de Statele Unite si de alte tari europene si asiatice. Cu toate acestea, desi Romania nu intra in statistici, ea este un producator important datorita calitatii zmeurei pe care o produce. Zmeura romaneasca are un parfum, un gust si o actiune terapeutica extraordinara.
Jumatate de ceasca de zmeura proaspata contine 3.5 grame (net) de carbohidrati plus 4 grame de fibre si are 32 de calorii. In acelasi timp, o jumatate de cana de zmeura congelata are 6 grame de carbohidrati plus 2.5 grame de fibre si 32 de calorii. Este recomandat ca zmeura congelata sa nu fie indulcita.
Zmeura este un fruct bogat in acid elagic, un compus fenolic ce ajuta la prevenirea cancerului, care inhiba cresterea celulelor canceroase si care opreste dezvoltarea anumitor forme de cancer.
Mai mult decat atat, uleiul din seminte de zmeura este un factor natural de protectie solara. Acesta contine cantitati mari de compusi polifenolici cunoscuti pentru rolul lor anti-cancer. Zmeura contine antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C, quercetina si acidul galic.
Asadar, zmeura aduce urmatoarele beneficii pentru frumusete si sanatate:
1.Arderea grasimilor
Fructul este bogat in fibre si mangan. Fibrele ajuta la incetinirea procesului digestiv astfel incat senzatia de satietate poate persista mai mult, iar manganul este un mineral care ajuta la mentinerea valorilor inalte ale ratei metabolice care contribuie la arderea grasimilor.
2.Consolidarea sistemului imunitar
Mineralele, precum vitamina C, au rolul de a ajuta organismul sa dezvolte tesuturi conjunctive puternice si un sistem imunitar capabil sa respinga atacul micro-organismelor. Alaturi de vitamina C, zmeura contine si potasiu.
3.Prevenirea aparitiei bolilor
Zmeura contine substante precum flavonoidele si fitochimicalele care contribuie la prevenirea aparitiei multor boli. Acest fruct are in compozitie substante care ajuta la preintampinarea infectiilor vezicii urinare prin impiedicarea aderentei bacteriilor la celulele care captusesc peretii tractului urinar.
4.Vedere sanatoasa
Zmeura este bogata in compusi importanti pentru o vedere sanatoasa. Substanta considerata a fi responsabila de aceasta calitate este luteina.
5. Afectiuni pulmonare, sensibilitate la raceli, raguseala
Pentru a preveni toate acestea, se consuma sirop de zmeura, 4-6 linguri zilnic. Acest sirop, precum si ceaiul de zmeura indulcit cu miere, este un remediu salvator pentru persoanele care isi solicita foarte mult coardele vocale.
6. Degenerescenta maculara
Continutul ridicat de antociani (substantele care dau culoarea specifica zmeurei) si de vitamine (in special vitamina C si vitaminele din complexul B), din fructele de zmeura, fac din aceste fructe un excelent mijloc de prevenire a degenerescentei maculare. Un studiu publicat in revista americana "Archives of Ophthalmology" arata ca persoanele care consuma zmeura si alte fructe de culoare rosie sau neagra de macar 5 ori pe saptamana, au un risc de a face degenerescenta maculara cu 36% mai scazut decat persoanele care consuma foarte rar sau deloc aceste fructe.
7.Boala canceroasa
Zmeura contine anumite substante numite fenoli care au un puternic efect anti-oxidant, impiedicand aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor din organismul uman. Unele studii facute in China si in Statele Unite evidentiaza ca cei care consuma frecvent fructe cum ar fi zmeura, ciresele rosii si negre, murele, afinele, capsunile, coacazele negre au un risc mult mai scazut de a face cancer decat persoanele care nu consuma aceste fructe.
8. Combate imbatranirea prematura
Un studiu realizat in Statele Unite de catre un colectiv condus de dr. J. Beekwilder, a aratat ca zmeura este extrem de bogata in substante cu efect antioxidant. Astfel, a fost considerat cel mai puternic fruct in acest sens. Antioxidantii din zmeura protejeaza organismul de asa-numitii radicali liberi, ce declanseaza imbatranirea accelerata a tesuturilor, degenerarea ADN-ului si aparitia diferitelor afectiuni specifice varstei a treia. Pentru a beneficia de efectul antioxidant al zmeurei, trebuie sa consumi zilnic 150 grame din acest fruct, in cure de macar 7 zile. In prelungirea curei cu zmeura, se pot consuma si alte fructe ale verii, cu efecte similare, cum ar fi coacazele rosii, afinele sau murele.
9. Cancer de colon
Un studiu de medicina experimentala dezvoltat in China sub conducerea dr. C. Huang demonstreaza ca administrarea zmeurei reduce considerabil riscul de a dezvolta cancer la colon. Substantele fenolice din zmeura previn malignizarea celulelor normale si inhiba cresterea tumorilor deja existente. Administrarea zmeurei, cate 150-300 de grame pe zi, incetineste evolutia bolii, ajuta la normalizarea tranzitului intestinal, precum si la mentinerea tonusului fizic si psihic al bolnavului de cancer.
10. Cancer de prostata
Cercetatorii indica faptul ca efectul extraordinar al zmeurei in cancerul de prostata s-ar datora efectului reglator hormonal al acestui fruct, resimtit mai ales la nivelul gonadelor. Este de remarcat si faptul ca au fost raportate ameliorari considerabile prin administrarea zmeurei in cazul adenomului de prostata.
11.Constipatie
Zmeura este fructul cel mai bogat in fibre alimentare, substante nedigerabile, care actioneaza ca un piston, impingand materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici si zaharurile complexe din aceste fructe ajuta la normalizarea florei intestinale. Prin urmare, cura cu zmeura este unul din cele mai simple si cele mai eficiente mijloace pentru a scapa de constipatie. Zmeura se consuma cu 30 de minute inaintea micului dejun si a cinei, cate o portie consistenta de minimum 100 de grame, eventual amestecate cu putina miere si cateva linguri de iaurt Bifidus. Tratamentul trebuie facut timp de 10 zile si poate fi reluat, dupa o pauza de 4 zile.
12.Candidoza digestiva
Un studiu finlandez intreprins de dr. J.P. Rauha arata ca fructele de zmeura sunt un adevarat inamic pentru Candida albicans. Antocianii continuti de catre aceste fructe de padure inhiba dezvoltarea acestui fung si ajuta la eliminarea sa din organism.
14.Diabet
Zmeura face parte dintr-o categorie aparte de fructe care, desi contin un procent destul de ridicat de zaharuri, administrarea lor in doze de 150-200 de grame zilnic nu duce la cresteri mari ale glicemiei. Mai mult decat atat, zmeura stabilizeaza nivelul glicemiei, stimuleaza pancreasul (atat secretia endocrina, cat si cea exocrina), stimuleaza diureza si normalizeaza valorile colesterolului.
15.Ciclu menstrual neregulat, dureros, cu hemoragie abundenta
Ceaiul de frunze si fructe de zmeura face minuni cand vine vorba de aceste afectiuni. Cu toate acestea, nu este indicat ca femeile care sufera de constipatie sa consume ceaiul, ci pulberea de fructe si frunze uscate, obtinuta cu ajutorul rasnitei electrice de cafea, cate 4 lingurite zilnic. Tratamentul este valabil si in toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
16.Obezitate, ingrasare
Cura cu zmeura, facuta o perioada cat mai lunga de timp, are efecte uimitor de puternice pentru reglarea greutatii corporale. Secretul consta in faptul ca, in cantitati mai mari (peste 200 g), zmeura reduce pofta de mancare, reducand chiar si secretiile gastrice si "anesteziind" foamea, inclusiv dorinta de dulce. De asemenea, un oligoelement continut din abundenta de catre zmeura, manganul, creste rata metabolismului.
17.Imunitate scazuta
Zmeura si murul, sunt doi stimulatori exceptionali ai imunitatii. Se consuma cate 150-300 de grame pe zi dintr-unul dintre aceste fructe, in cure de minimum 12 zile. Ambele contin mari cantitati de vitamina C, dar si pigmenti antocianici, substante ce stimuleaza productia de celule ale sistemului imunitar si le activeaza pe cele existente.
18.Graviditate
O cana de ceai de zmeur, bauta zilnic, este un remediu excelent in timpul sarcinii, fiind considerat de unii specialisti drept cel mai bun ceai in timpul sarcinii. Acest remediu previne starile de greata, previne hemoragiile, reduce durerile si ajuta, se pare, chiar la pastrarea sarcinii.
19.Combaterea ridurilor
Specialistii in frumusete indica faptul ca 6 linguri de zmeura proaspata se combina, cu ajutorul mixerului electric, cu 3 linguri de iaurt, formandu-se o pasta care se aplica sub forma unei masti pe obraji, pe barbie, pe frunte si pe pometi. Masca se tine vreme de 15 minute, apoi se indeparteaza prin spalare cu un tampon de vata inmuiat in apa calduta sau in ceai de musetel.
20.Tenul gras, seboreic
Se iau fructele de zmeura cat sa intre intr-un pahar obisnuit (de 200 ml), se spala bine si apoi se zdrobesc, pana se transforma intr-o pasta. Se adauga o lingura de miere lichida si apoi se amesteca bine, pentru a se omogeniza. Se aplica pasta uniform pe pielea obrajilor, tinandu-se 15-20 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta. Este un tratament cu efecte degresante si tonifiante asupra tenului, care ajuta la inchiderea porilor si previne inflamatiile.