Ce poate fi mai bun, sănătos și revigorant decât legumele de primăvară? Vrei să fii puternic și sănătos? Pune mereu legumele pe primul loc în alimentația ta. Noi te încurajăm să le consumi din plin și să prepari cel puțin o salată bogată pe zi. În continuare vom accentua pentru tine care sunt beneficiile, vitaminele și cele mai importante proprietăți ale unora dintre cele mai cunoscute și consumate legume de primăvară.
1. Ridichile sunt printre cele mai sănătoase și gustoase legume de primăvară. Ele sunt cu atât mai importante cu cât previn gripa, infecțiile respiratorii și ajută în cazul unor afecțiuni ale stomacului (balonare, indigestie), ale plămânilor (tuse) și ale rinichilor (împiedică formarea pietrelor la rinichi). Bogate în vitamina C, vitamina B6, potasiu, magneziu, zinc, cupru, fier și calciu. De asemenea, au conținut ridicat de antioxidanți, sunt bune pentru detoxifiere, fortificarea imunității și pot fi incluse în dietele pentru slăbit pentru că au doar 20 calorii și 1,6 gr de fibre. Vezi așadar de ce merită să le consumi cât mai des.
2. Ceapa verde este foarte sănătoasă și are proprietăți de purificare și regenerare a organismului. Are efect diuretic, antialergic și ajută mult activitatea endocrină. Totodată este folosită pentru probleme dermatologice. Consumată zilnic, ajută la curățarea tenului. Ceapa verde conține vitamina C, potasiu, calciu, alicină, cuercitină și fibre, are proprietăți antibacteriene, de detoxifiere și expectorare, fiind ideală în tratarea și prevenirea bolilor respiratorii. Prin faptul că reglează colesterolul și trigliceridele, are efecte benefice și asupra inimii.
3. Urzicile sunt ele însele un semn al primăverii, fiind primele ce se pot găsi în natură în acest anotimp. Nu trebuie să lipsească din alimentație pentru că sunt bogate în aminoacizi, vitamine precum A, B2, C, K, clorofilă, minerale importante ca magneziul, fierul, calciul, substanțe proteice, acid folic și nu numai. Urzicile vitaminizează, energizează și remineralizează organismul, contribuie la sănătatea sistemului imunitar, metabolic și la regenerarea celulară și a țesuturilor.
4. Spanacul, bine cunoscut pentru concentrația mare de fier pe care o conține, este foarte bun pentru persoanele slăbite aflate în perioadă de recuperare și mai ales a celor ce se confruntă cu anemia. Spanacul conține vitamina A, B2, B6, B9, B12, C, E și K, apoi calciu, magneziu, zinc, fosfor, potasiu, sodiu, clorofilă, luteină și beta-caroten. Printre cele mai importante proprietăți ale sale sunt remineralizarea organismului, reglarea tensiunii arteriale și scăderea colesterolului. Are un efect important asupra oaselor, pe care le întărește și previne osteoporoza.
5. Salata verde este prezentă des în frigiderul tuturor și aproape nelipsită din orice salată de legume. Frunzele proaspete sunt o sursă excelentă de vitamina A și caroteni, mulți beta-caroteni și numeroși fito-nutrienți, folați, vitamina C, minerale cum ar fi fierul, calciul, magneziul, manganul, cuprul și potasiul - esențiale pentru metabolismul întregului corp. Salata verde previne osteoporoza, anemia deficitului de fier și poate proteja de boli cardiovasculare, boala Alzheimer și cancer.Deoarece are o cantitate scazută de calorii (numai 15 calorii la 100 gr), este recomandată în curele de slăbire.
Așadar consumați cu încredere multe legume proaspete de sezon!