Ovăzul se află printre cele mai sănătoase cereale de pe pământ. Aceste cereale integrale fără gluten, cu o sursă excelentă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți importanți reprezintă multe beneficii pentru sănătatea ta.
Iată câteva motive pentru care ar trebui să incluzi în fiecare zi ovăzul în alimentația ta:
1. Este incredibil de nutritiv – Compoziția nutritivă de ovăz este bine echilibrată. Ovăzul este o sursă bună de carbohidrați și fibre, inclusiv puternicul beta-glucan din fibre. Acesta este încărcat cu vitamine importante, minerale și compuși antioxidanți ai plantelor. O jumătate de cană de ovăz uscat conține:
· Magneziu - 34%
· Fosfor - 41%
· Mangan - 19%
· Cupru - 24%
· Zinc - 20%
· Fier - 20%
· Vitamina B5 - 10%
· Vitamina B1 - 39%
2. Poate reduce colesterolul – Bolile cardiace sunt principala cauză de deces la nivel global. Un factor major de risc este colesterolul ridicat în sânge. Multe studii au arătat că fibra beta-glucanică din ovăz este eficientă atât pentru reducerea nivelului colesterolului total, cât și a nivelului LDL.
3. Conține o fibră solubilă puternică numită beta-glucan – Ovăzul conține cantități mari de beta-glucan, un tip de fibră solubilă. Beta-glucanul se dizolvă parțial în apă și formează o soluție groasă, de tip gel în intestin. Beneficiile acestei fibre sunt: reducerea nivelului de colesterol și zahăr din sânge, promovarea bacteriilor intestinale sănătoase.
4. Poate fi un mic dejun ușor, echilibrat și te poate ajuta să slăbești – Terciul de ovăz nu este doar o mâncare delicioasă pentru micul dejun, este de asemenea foarte sățioasă. Făina de ovăz te poate ajuta să slăbești, făcându-te să te simți mai plin o perioadă mai îndelungată. Face acest lucru prin încetinirea golirii stomacului și creșterea producției de hormon de sațietate.
5. Poate ajuta la ameliorarea constipației – Studiile indică faptul că tărâțele de ovăz pot ajuta la reducerea constipației la persoanele vârstnice, reducând semnificativ nevoia de a utiliza laxativele.
6. Îți poate proteja inima și colonul – O varietate de antioxidanți cunoscuți sub numele de avenantramide se găsesc exclusiv în ovăz. S-a demonstrat că avantajele prezintă activitate antiinflamatoare, anti-mâncărime și pot oferi o protecție suplimentară împotriva bolilor coronariene, a cancerului de colon și a iritației pielii. De asemenea poate juca un rol important în controlul tensiunii arteriale.
Cum să incorporezi ovăzul în dieta ta?
Te poți bucura de ovăz în mai multe moduri. Cel mai popular mod este să consumi pur și simplu fulgi de ovăz(terci) la micul dejun.
· 1/2 cană de ovăz
· 1 cană de apă sau lapte
· Un praf de sare
Combină ingredientele într-o oală și așteaptă până la fierbere. Setează căldura la foc mic și amestecă ocazional până se înmoaie.
Pentru ca terciul de ovăz să fie mai gustos, poți să adaugi scorțișoară, unt de arahide, fructe, nuci, semințe și/ sau iaurt grecesc.
Ovăzul poate fi un plus excelent pentru o dietă sănătoasă. Webshop-ul nostru VitaMix prezintă o gamă diversificată de ovăz. Alege preferatul tău și folosește-l după bunul plac!