Ghimbirul
Ingredientul activ ce face ghimbirul atât de sănătos este gingerolul, un component despre care se știe că relaxează vasele de sânge, stimulează circulația sanguină și ne scapă de dureri. Gingerolul este folosit și în ajutorul digestiei și inhibă senzația de vomă. Astfel, ghimbirul este un condiment excelent pentru răul de dimineață sau pentru a trata efectele secundare ale chimioterapiei.
Ghimbirul este și anti-inflamator, ceea ce înseamnă că poate fi folosit împotriva bolilor de inimă, a cancerului, a Alzheimer-ului și a artritei. Mai mult, ghimbirul este bogat în antioxidanți care sunt foarte benefici organismului uman.
Oregano
Doua dintre cele mai importante componente din oregano sunt timolul și carvacolul ce au puternice proprietăți antibacteriene. Mai mult, un studiu a arătat că în Mexic, oregano a fost mai eficient împotrivă amibei decât medicamentele prescrise de doctori precum tinidazolul.
Oregano este și un antioxidant puternic, bogat în fitonutrienți. Un gram de oregano conține de 42 de ori mai mulți antioxidanți decât mărul, de 30 de ori mai mulți antioxidanți decât cartoful, de 12 ori mai mulți antioxidanți decât portocala și de 4 ori mai mulți antioxidanți decât afinele.
Scorțișoara
Scorțișoara este un condiment anti-microbian. Un studiu din august 2003 al Revistei Internationale de Microbiologie a descoperit faptul că un număr scăzut de picături de ulei de scorțișoară amestecat cu suc de morcov poate conserva mâncarea și poate distruge organismele patogene din aceasta, toate în timp ce îi da și o aromă mai plăcută.
Scorțișoara previne și formarea cheagurilor de sânge și blocarea capilarelor. Mai mult, poate îmbunătăți și funcțiile creierului.
Persoanele care suferă de diabet ar trebui să știe că scorțișoara este foarte folositoare în stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu din decembrie 2003 al Centrului pentru Diabetici a arătat că dacă un bolnav consuma zilnic între 1 gram și 6 grame de scorțișoară, nivelul zahărului din sânge scade simțitor (la suferinzii de diabet de tip II), la fel ca și cel al trigliceridelor și al colesterolului.
Sofranul de India (Curcuma)
Curcuma, cea care îi dă sofranului culoarea gălbuie, este ingredientul activ din acest condiment. Curcuma este o substanță anti-inflamatoare și poate luptă împotriva unor boli precum fibroză cistică, Alzheimer, colită, ulcerul, artrită sau boală lui Crohn. De asemenea, curcuma oferă protecție cardiovasculară și îmbunătățește funcțiile ficatului.
Salvia
Salvia este anti-inflamatoare și antioxidantă. Salvia conține flavonoide, acizi fenolici și enzime hidrolitice. Astfel, salvia poate combate artrita reumatoidă, bolile inflamatorii, astmul bronșic și ateroscleroză. Se pare că salvia ajută și la o mai bună funcționare a activității cerebrale. Un studiu al Societății Farmaceutice Biochimice a revelat că persoanele care au consumat ulei din extract de salvie aveau o memorie mai bună față de cei care au urmat un tratamen cu placebo.
Ardeii iuți
S-a descoperit că ardeii iuți ce conțin capsaicină ajută la următoarele:
- curăță substanțele mucoase din plămâni și nas;
- îmbunătățesc imunitatea organismului;
- previn ulcerele stomacale;
- ajută la pierderea în greutate;
- reduc colesterolul și nivelul trigliceridelor;
- previn cancerul de stomac;
- calmează durerile.
Pătrunjelul
Poate ca cel mai interesant lucru pe care îl poate face pătrunjelul este să lupte împotriva cancerului. Studiile pe animale au arătat că pătrunjelul inhibă formarea de tumori, în special pulmonare. Mai mult, pătrunjelul neutralizează efectele fumului (de țigară sau grătar).
Pătrunjelul este și o sursă bogată de antioxidanți și nutrienți ce protejează inima precum vitamina C, beta-carotenul și acidul folic.