Banana, fructul exotic de altadată, și-a găsit drumul în viețile noastre de zi cu zi. Fie feliate deasupra cerealelor sau amestecate într-un cocktail, aici sunt opt motive pentru a include aproximativ patru banane pe săptămână în dieta ta.
Dieta
O banană are 11% din necesarul zilnic de fibre alimentare și doar aproximativ 108 calorii. Fibrele din banane, nu numai că ajută la reglarea digestiei, dar, de asemenea, ajută la menținerea glicemiei și împiedică mâncatul în exces.
Scăderea tensiunii arteriale
Studiile arată că cantitățile mari de potasiu din banane (peste 13% din DZR) pot scădea tensiunea arterială, care la rândul său diminuează posibilitatea de atac de cord, ateroscleroză și accident vascular cerebral.
Sănătatea oaselor
Împreună cu scăderea tensiunii arteriale, potasiul previne slăbirea oaselor corpului. Un aport ridicat de sodiu, care este tipic pentru multe diete americane, poate provoca pierderea unei cantități excesive de calciu prin urină, care amenință nu numai puterea și starea generală de sănătate a oaselor, dar, de asemenea, afectează negativ capacitatea de coagulare a sângelui, contracția musculară corectă, și funcția normală a sistemului nervos. Potasiul din banane neutralizează cantități mari de sodiu din dietă, permițând astfel păstrarea unor cantități sănătoase de calciu în organism.
Absorbția ridicată de substanțe nutritive
Potasiul din banane nu este singurul mijloc de a asigura niveluri sănătoase de calciu în organism. Bananele conțin, de asemenea, niveluri ridicate de fructo-oligo-zaharide (FOZ), care - împreună cu insulina - favorizează absorbția de calciu. FOZ alimentează bacterii sănătoase în colon care produc vitamine și enzime digestive care stimulează capacitatea organismului de a absorbi nutrienți.
Tract digestiv sănătos
Bananele pot diminua efectele incomode ale diareei și constipației. Conținutul mare de potasiu poate reface electroliți care sunt ușor epuizați în cazuri de diaree - potasiul fiind un electrolit important în sine. Mai mult, bananele pot scuti organismul de constipație și ajută la restabilirea digestie regulate cu ajutorul pectinei, un polizaharid solubil, care ajută la normalizarea tractului digestiv.
Protejează stomacul
Bananele protejază constituția sănătoasă a stomacului în două moduri. În primul rând, ele declanșează producerea de mucus în stomac, care oferă o barieră de protecție împotriva acizilor din stomac. În al doilea rând, bananele posedă inhibitori de protează, o substanță care descompune bacteriile provocatoare de ulcer din stomac.
Prevenirea cancerului
Un studiu realizat de Internal Journal of Cancer ilustrează faptul că probabilitatea de a dezvolta cancer de rinichi este mult diminuat de consumul frecvent de fructe și legume, mai ales banane. De exemplu, probabilitatea de a dezvolta cancer de rinichi la subiectii de sex feminin a scăzut cu 50%, dacă consumă banane de 4 până la 6 banane pe săptămână.
Vitamina B6
O banana are un impresionant 34% din necesarul zilnic de vitamina B6, care serveste multe roluri importante in materie de sanatate a organismului. De exemplu, B6 din banane, actioneaza ca un agent anti-inflamator, care va ajuta la alungarea bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip II, precum si obezitatii. Vitamina B6, de asemenea, contribuie la menținerea glandelor limfatice care asigura producția de celule albe sanatoase in sange, care protejeaza organismul de infectii. In cele din urma, vitamina B6 din banane joaca un rol esential in formarea de celule si buna functionare a sistemului nervos, lucru care face ca o banana pe zi sa fie o alegere sanatoasa si delicioasa.