Deoarece formele de cancer sunt foarte variate, iar cauzele bolii sunt complexe – și, până acum, nu complet înțelese – nu există garanții cum că măsurile dietetice pot preveni cancerul. Totuși, așa cum unele alimente pot crește riscul apariției cancerului, există altele care protejează împotriva acestuia.
Fructe, legume și cereale integrale
Creșterea cantității de fructe proaspete, legume și cereale integrale, în regimul alimentar, este măsura – cheie care ne poate ajuta să ne protejăm de cancer. Aceste alimente conțin o mulțime de fibre, vitamine și minerale, care s-a dovedit că au un efect protector împotriva apariției unui număr de diferite forme de cancer. Declinul relativ al consumului acestor alimente în lumea industrială, în favoarea alimentelor semipreparate, bogate în zahăr și grăsimi, explică, în parte, creșterea numărului anumitor forme de cancer.
Rolul fibrelor
Fibrele, partea plantelor pe care oamenii nu o pot digera sau asorbi complet, sunt vitale pentru sănătatea tubului digestiv. Consumul adecvat de fibre reduce riscul apariției cancerului la colon. Unii oameni de știință cred că anumite alimente conțin toxine sau chimicale, care pot induce modificări canceroase ale colonului. Se crede că prin grăbirea trecerii alimentelor prin intestin, fibrele reduc timpul în care aceste chimicale pot avea acest efect.
Nutrienții – cheie anticancer
Vitaminele și mineralele joacă un rol important în luptă împotrivă cancerului. Mulți dintre acești nutrienți au proprietăți antioxidante, ajutând la controlarea radicalilor implicați în cancer.
Unii dintre nutrienții care se consideră că au o valoare specială sunt: beta-carotenul (abundent în fructe și legume galbene sau portocalii – morcovi, cartofii dulci, piersicile, caisele și bananele), Vitamina A (ca la beta-caroten, plus ficat și lactate), Vitamina C (sursele bune includ – broccoli, conopidă, ardeii verzi, căpșunele și citricele), Vitamina E (se găsește în cereale integrale și în uleiurile vegetale nesaturate), seleniul (sursele includ pește, nucile braziliene și majoritatea cerealelor integrale).
Planul de acțiune anticancer
Fundația Mondială de Cercetare a Cancerului are niște sugestii pentru reducerea riscului apariției cancerului: