Amaranthul (Amaranthus retroflexus) este o planta originara din America de Nord. Ajunge la o inaltime de 7m si face flori de culoarea mov intens, o culoare care ramane la fel de intens pana in ultimul moment (pana la rupere). De aici vine si numele lui de "floare nemuritoare" sau "boabele lui Dumnezeu" , iar numele de "amaranth" inseamna in greaca "floare ce nu se decoloreaza". Semintele de amaranth reprezentau o sursa esentiala si zilnica de nutrienti pentru indienii americani, precolumbieni, azteci si incasi. Nu era folosit numai ca un produs alimentar, ci era folosit si ca un remediu pentru probleme digestive, ameliorand durerile hemoroidale si tratand raceala, diareea si anumitele tulburari nervoase.
Oamenii de stiinta numai in secolul al XX-lea au inceput sa-i studieze atent proprietatile benefice pe care le are aceasta planta. Este o sursa completa de proteine (are un continut de proteine mai ridicat decat orezul si secara) si contine toti cei opt aminoacizi esentiali pentru organism (inclusiv lizina, care este un aminoacid ce lipseste din aproape toate cerealele). Are un continut ridicat de vitamina C si complexul de vitamina B si este ideal in tratarea problemelor sistemului respirator, inclusiv virozelor.
Studiile stiintifice au aratat ca amaranthul este foarte benefic pentru sanatatea cardiovasculara. Un studiu efectuat in 2007 si publicat in Sanatate Lipide, cercetatorii au descoperit ca pacientii cu proleme cardiovasculare care au consumat ulei de amaranth au avut simptome reduse, cum ar fi slabiciune, dificultati de respiratie si batai neregulate ale inimii, iar colesterol rau – LDL si trigliceridele aveau nivel scazut, in timp ce nivelul colesterolului bun – HDL era crescut. Amaranthul este o sursa bogata de scualen, antioxidanti si vitamina E care ajuta organismul sa mentina valorile colesterolului la nivel optim. Citeste mai mult aici: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1779269/