Ananasul este un fruct comestibil cărnos, cu gust dulce-acrișor și foarte aromat. Originar din America de Sud, ananasul a fost descoperit de europeni în anul 1493, adus în Europa de Cristofor Columb și cultivat în sere începând cu anul 1720.
În prezent, ananasul se cultivă în Hawaii, Filipine, Thailanda, Indonezia, China, Brazilia și Mexic.
Acesta conține:
Acid ferulic - ajută la prevenirea formării substanțelor cancerigene.
Bromelaina - enzimă antiinflamatoare care poate atenua umflarea țesutului și inflamațiile asociate cu bronșita, tuse, osteoartrită, vene varicoase, luxații și intinderi de mușchi.
Fibre solubile - scad colesterolul și ajută sistemul digestiv.
Steroli vegetali – ajută la scăderea colesterolul și reducerea riscului bolilor de inimă.
Vitamina C - creste imunitatea și grăbește vindecarea rănilor, previne și bolile de inimă și afecțiunile oculare grave, protejează împotriva radicalilor liberi
Utilizat din vechime ca remediu popular pentru calmarea deranjamentelor intesținale și ameliorarea constipației, în prezent are multiple beneficii pentru sănătate:
Beneficii asupra sănătăţii:
• Ajută digestia și are efecte antiinflamatoare
• Oferă un plus de energie
• Stimulează instinctul de conservare
• Menține sănătatea hormonală
• Protejează ficatul
• Încetinește îmbătrânirea organismului
• Contribuie la eliminarea toxinelor
• Consumat frecvent, reduce ușor nivelul zahărului în sânge
• Favorizează diureza
• Împedică efectele nefaste ale radicalilor liberi, protejând organismul de boli cardiovasculare
Fiecare porție în plus de fructe și legume adăugată în regimul alimentar zilnic reduce riscul de apariție a bolilor de inimă și a cancerului. Ananasul fiind dulce și sărac în calorii poate înlocui un desert nu tocmai sănătos.
Selectarea și depozitarea
Caută fructele care sunt grele pentru dimensiunea lor. În timp ce ananasul mai mare are o proporție mai mare de miez comestibilă, de obicei, nu există nici o diferență de calitate între un ananas de dimensiuni mici și un ananas de dimensiuni mari. Fructul nu trebuie să aibă pete moi și vânătăi, acestea pot indica faptul că ananasul nu este proaspat. Acesta se oprește din măturare, de îndată ce este cules, așa că alegeți fructe cu un miros dulce parfumat și evitați cele care miros a mucegai, acru sau fermentat.
Ananasul poate fi lăsat la temperatura camerei pentru una sau două zile înainte de servire. În timp ce acest proces nu va face fructul mai dulce, aceasta va ajuta să devină mai moale și mai suculent. Insă ar trebui să aveți grijă să nu se strice în această perioadă.