Vrem sau nu să recunoaștem, anxietatea face tot mai mult parte din viața noastră. Contextele recente socio-politice, pandemia, lucrul de acasă și noile tendințe din piața muncii, toate au exacerbat un sentiment de neliniște cumulativ, cu un deosebit impact asupra sănătății mentale a multora dintre noi. Înainte de lua însă calea unui medic, dacă simptomele cu care noi sau cineva drag ne confruntăm ne-o permit, ar fi bine să cunoaștem și câteva strategii naturale care funcționează în ameliorarea simptomelor de bază, ori ca adjuvanți ai unui tratament clasic. Vitamix îți propune în cele de mai jos o colecție valoroasă de sfaturi pentru reducerea senzației de oboseală psihică și emoțională, stres și anxietate. Fiind însă un subiect atât de complex, ne bazăm pe voi să ne împărtășiți din experiențele voastre și din strategiile proprii pe care le-ați descoperit și care funcționează în ceea ce vă privește.
Dar înainte de orice...
Ce este anxietatatea? De regulă, se manifestă ca un sentiment de teamă și neliniște. S-ar putea să te facă să transpiri, să te simți neliniștit, tensionat și să crească ritmul cardiac până într-o zonă inconfortabilă. Poate fi o reacție normală la stres. De exemplu, s-ar putea să te simți anxios când te confrunți cu o problemă dificilă la locul de muncă, înainte de a da un test sau înainte de a lua o decizie importantă. Ca un avantaj, te poate ajuta să faci față provocărilor. Anxietatea vine la pachet cu adrenalină, o cantitate mare de dopamină ce îți poate oferi un plus de energie sau te poate ajuta să te concentrezi mai bine pentru o scurtă perioadă. Însă pentru persoanele cu tulburări de anxietate, frica nu este temporară și poate deveni copleșitoare, de-a dreptul periculoasă.
Tulburările de anxietate sunt afecțiuni în care aveți anxietate care nu dispare și se poate agrava în timp. Simptomele pot interfera cu activitățile zilnice, cum ar fi performanța la locul de muncă, performanța școlară și relațiile – iar în acest caz, este esențială intervenția medicului specialist.
În cele mai multe cazuri, însă, anxietatea ta este doar o problemă temporară - poate din cauza unei situații sau a unui eveniment deosebit de stresant cu care te confrunți în prezent. În acest caz, adoptarea unei abordări naturale a ameliorării anxietății ar putea fi primul pas care să te ajute să te simți din nou „în control”:
1. Mănâncă mai bine pentru a atenua anxietatea
Când suntem săturați sau nefericiți, mulți dintre noi au tendința de a apela la mâncare reconfortantă (comfort food). Credem că consumul de ciocolată sau gustări dulci ori chipsuri ne vor face să ne simțim mai bine. De fapt, nimic nu e mai departe de adevăr!
Dacă vă confruntați cu o proastă dispoziție sau anxietate, o dietă sănătoasă este una dintre cele mai rapide modalități de a vă ajuta să vă restabiliți echilibrul. Există o legătură directă între intestin și creier, așa că dacă mănânci și bei o mulțime de alimente procesate, zaharoase, vei deranja echilibrul sistemului tău digestiv și acest lucru va afecta funcțiile emoționale și cognitive ale organismului tău. Mizează în schimb pe gustări sănătoase, fructe și nuci, care să îți hrănească corespunzător corpul pentru a face față tuturor provocărilor zilnice.
2. Ieși afară pentru a-ți stimula starea de spirit pozitivă
Dacă suferi de anxietate, energia ta tinde să fie scăzută, așa că să stai în pat cât e ziua de lungă sau să te întinzi pe canapea poate fi mult mai atrăgător decât să mergi în aer liber. Este nevoie de ceva efort pentru a ieși – mai ales dacă vremea nu este foarte atrăgătoare! – dar merită atât de mult.
Un studiu al Universității Cornell a arătat că doar zece minute pe zi sunt suficiente pentru a-i face pe studenții să se simtă mai fericiți și pentru a reduce efectele stresului fizic și mental.
3. Găsește exerciții plăcute și practică-le constant
Dacă nu ești o persoană sportivă în mod natural, ideea de a alerga sau de a merge cu bicicleta zeci de kilometri este probabil extrem de neatrăgătoare. Însă nu e nevoie să depui atât efort pentru un trup energizat și o minte sănătoasă!
Exercițiile de întindere precum Pilates sau Yoga pot ajuta enorm la ameliorarea anxietății, deoarece încetinesc ritmul în care respiri, ceea ce la rândul său scade ritmul cardiac și reduce viteza cu care hormonul stresului este pompat în jurul corpului tău.
4. Stabilește planuri și obiective care să te inspire
Când ne simțim anxioși, adesea ne simțim destul de lipsiți de scop. Cu toții am auzit replica „Ce rost are?”, venind din gura persoanelor anxioase, ca replică la sugestiilor tuturor celor bine intenționați din jur.
Realizarea unei liste de obiective mici și mari și stabilirea unor planuri despre modul în care intenționați să le atingeți vă poate ajuta să vă reorientați mintea și să reduceți sentimentele de neputință și anxietate.
5. Dormi!
Când te simți anxios, somnul nu vine întotdeauna ușor. Și cu cât ești mai obosit, cu atât este mai probabil să te simți stresat și copleșit.
Pentru a-ți oferi cea mai bună șansă de a dormi bine, fă-ți timp pentru a planifica rutina corectă: stabilește o oră regulată de culcare, asigură-te că dormitorul tău este confortabil, relaxant și favorabil somnului, și redu accesul la gadgeturi înainte de somn. Lumina albastră de la telefoane sau tablete poate avea un efect negativ asupra ritmului nostru circadian, scăzând dramatic calitatea somnului.
6. Împărtășește-ți problema unui prieten
Vechea zicală că „o problemă împărtășită este o problemă înjumătățită” se bazează pe fapte.
Cercetările efectuate de UCLA din SUA arată că transpunerea în cuvinte a sentimentelor tale poate ajuta la reducerea anxietății. Dezbaterea problemelor ajută la reducerea acelui răspuns de „luptă sau fugă” care vine mână în mână cu anxietatea, reducând răspunsul amigdalei – partea a creierului care evaluează eficient dacă ceva este o amenințare.
Dacă te simți incomod când vorbești cu prietenii despre sentimentul de anxietate, caută un grup de sprijin neutru, ține un jurnal sau apelează la un specialist – nu e nimic rușinos în asta, și vei avea doar avantaje! Când vom învăța să vorbim, ne vom vindeca - e parte esențială din proces.
7. Încearcă un remediu pe bază de plante special conceput pentru anxietate
Ocazional, anxietatea ușoară este o parte naturală a vieții, dar simți că ai nevoie de un ajutor pentru a trece printr-o situație stresantă din viața, un remediu pe bază de plante potrivite va face diferența. Sub formă de comprimate, ceaiuri sau uleiuri esențiale, toate pot funcționa ca adjuvanți valoroși în starea ta de bine.
Cel mai popular remediu pe bază de plante pentru anxietate este sunătoarea, care este prima alegere a multora pentru ameliorarea simptomelor de epuizare și anxietate ușoară. Descoperă mai multe astfel de variante, simple sau în combinații complexe, pe Vitamix Shop.
Păstrează-ți mintea sănătoasă, și vei putea realiza orice!