Cșpluna este una dintre speciile pomicole care prezintă un interes economic și alimentar deosebit datorită potențialului mare de producție și calității fructelor.
Căpșunile se numără alături de cireșe printre primele fructe care ajung la maturitate în timpul anului (mai-iunie).
Căpșunile conțin o gamă largă de nutrienți, vitamina C fiind în topul acestora. Conține de asemenea și fitonutrienți și antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi.
Pe lângă vitamina C, căpșunile sunt și o excelentă sursă de vitamina K și mangan, precum și acid folic, potasiu, riboflavina, vitamina B5, vitamina B6, cupru, magneziu și acizi grași omega-3.
Vă veți bucura de câteva dintre avantajele căpșunilor, dacă le consumați în mod regulat și partea bună este că ele sunt unele dintre cele mai delicioase fructe.
Consumați căpșuni pentru:
- Prevenirea cancerului
- Prevenirea bolilor oftalmologice
- Tratarea aneminei
- Prevenirea malformațiilor congenitale
- Tratarea gutei și reumatismului
- Protejarea organismului de efectele alcoolului și tutunului
- Revitalizarea organismului
- Detoxifiere
De asemenea, căpșunile sunt benefice pentru bliă, ficat, inima, tratarea varicelor și hemoroizilor, adjuvant în diabet și în tratarea rănilor și arsurilor.
Datorită conținutului scăzut de calorii căpșunile se recomandă în curele de slăbire.
Fie că mâncați fructul gol, îl amestecați în salate, shake-uri sau adăugați la clatite și alte deserturi căpșunul este un fruct gustos și sănătos.