Dezbaterea despre ce ar trebui sa alegi intre margarina sau untul este in plina desfasurare.
Untul este un produs lactat realizat prin amestecarea cremelor sau a laptelui pentru a separa componentele solide de lichid. Untul este utilizat in mod obisnuit la gatit, coacere si ca aliment direct pe paine.
Margarina a fost dezvoltata ca un substitut pentru unt si este fabricata din uleiuri pe baza de plante, cum ar fi ulei de canola, ulei de fructe de palmier si ulei de soia.
Sanatatea inimii este o preocupare comuna; ca atare, a face cele mai bune alegeri dietetice este o problema importanta.
Untul vs margarina:
Alegerea este intre grasimi nesaturate (margarina) sau grasimi saturate (unt).
Grasimile nesaturate cresc colesterolul rau (LDL), reducand in acelasi timp colesterolul bun (HDL).
Grasimile saturate cresc colesterolul rau (mai putin decat grasimile nesaturate) si nu afecteaza HDL.
Unt vs margarina: Cum sa alegi
Decizia de a alege untul sau margarina depinde de individ si de nevoile specifice ale dietei.
Mentinerea unei alimentatii adecvate este o activitate personala. Ceea ce potrivit pentru o persoana ar putea sa nu fie cea mai buna alegere pentru o alta persoana.
Care este diferenta dintre unt si margarina?
Cea mai importanta diferenta este ca untul contine grasimi saturate si multe margarine contin grasimi nesaturate.
Grasimea nesaturata creste colesterolul LDL (proasta) semnificativ in timp ce scade colesterolul HDL (bun).
Grasimile saturate ridica de asemenea colesterolul LDL (rau), dar mai putin de grasimile nesaturate si nu afecteaza HDL.
Nu exista o optiune cu adevarat sanatoasa cand vine vorba de unt sau margarina, dar urmatoarele sfaturi va pot ajuta sa alegeti mai usor untul sau margarina:
Cautati margarina cu cea mai mica cantitate de grasime nesaturata - de preferinta 0 grame - si asigurati-va ca verificati eticheta ingredientului pentru uleiurile partial hidrogenate.
Retineti ca companiile din domeniul alimentar pot pretinde ca un produs contine zero grasimi nesaturate, atata timp cat contine mai putin de 0,5 grame pe portie.
Daca margarina contine uleiuri partial hidrogenate, va contine grasime nesaturata chiar daca eticheta pretinde 0 grame.
Daca cumparati unt, alegeti unul organic atunci cand este posibil.
Alegeti un brand care are un gust bun. Daca unei persoane nu-i place gustul, este foarte posibil sa foloseasca prea mult pentru a compensa aromele blande sau lipsa.
Grasimile nesaturate se intaresc la temperatura camerei, asa ca margarina cu cat este mai grea, cu atat contine mai multe grasimi nesaturate.
Adaugarea untului in alimente adauga calorii pe care nu va ganditi initial. Acestea fiind spuse, untul poate fi important intr-o masa deoarece adauga o sursa de grasime. Corpul nostru are nevoie de grasime pentru a functiona si a absorbi substantele nutritive; grasimea ofera, de asemenea, un sentiment de satietate in mese - daca mancati o masa fara grasime, este posibil sa simtiti foame din nou la scurt timp dupa.
Colesterolul se gaseste numai in produsele de origine animala, ca nuca de cocos si uleiul de palmier. Cele mai multe margarine contin colesterol putin sau deloc, in timp ce untul contine o cantitate semnificativa de colesterol.
Defalcare nutritionala
O lingura de unt contine:
100 de calorii
12 grame de grasime
7 grame de grasimi saturate
0,5 grame de grasimi nesaturate 31 miligrame de colesterol
0 grame de carbohidrati
0 grame de zahar
Untul este facut simplu din crema pasteurizata. Uneori se adauga sare. in tarile in care vacile sunt hranite cu iarba, consumul de unt este asociat cu o reducere dramatica a riscului de boli cardiace.
Produsele lactate organice sunt mult mai bogate in acizi grasi de vitamina K2 si omega-3, ambele fiind importante pentru sanatatea inimii. Uleiul organic contine de asemenea, acid linoleic conjugat (CLA), care ajuta la imbunatatirea compozitiei corpului si la protejarea impotriva cancerului. Sunt prezente de asemenea trigliceride cu lant scurt si mediu, care sunt utile pentru bacteriile intestinale, functia imuna si metabolismul.
Tipuri de margarina
Margarina poate contine o serie de ingrediente. Sarea si alti compusi care mentin aroma si textura margarinei acceptabili consumatorului, cum ar fi maltodextrina, lecitina de soia si mono- sau digliceridele, sunt de obicei adaugate.
Uleurile, cum ar fi uleiul de masline, uleiul de seminte de in si uleiul de peste, pot fi, de asemenea, utilizate.
Unele tipuri de margarina sunt destinate a fi utilizate numai pentru ungere si nu ar trebui folosite pentru coacere sau gatit.