După atâtea informații despre dezavantajele consumului de cafea, este greu de crezut contrariul acestora. Dar, se presupune că, s-a dovedit – mai ales la femei – efectul protector al cofeinei împotrivă celui mai răspândit tip de cancer de piele.
În rândul femeilor care consumau cel puțin trei porții de cafea pe zi, riscul de îmbolnăvire cu cancerul de piele era mai scăzut cu 20% decât în rândul femeilor care nu consumau cafea deloc.
În rândul bărbaților această diferență este numai de 9% - declarau cercetătorii de la Harvard.
Song Fengju, unul dintre cercetători, consideră că orice schimbare dietetică poate avea un efect semnificativ. "Studiul nostru indică faptul că consumul de cafea poate ajută la prevenirea carcinomului bazocelulare" - a adăugat cercetătorul.
La baza acestui studiu stau zeci de mii de date colectate în intervalul anilor 1984-2008.
Rezultatele acestui studiu indică faptul că, efectele protectoare ale cofeinei contra razelor ultraviolete, deja documentate în studii precedente, se explică probabil prin neutralizarea proteinei ATR în perioadă stadiului precanceros, înainte ca tumora din piele să se dezvolte complet.
În Statele Unite sunt diagnosticate în fiecare an, aproape un milion de cazuri noi de acest tip de cancer.
Cercetătorii nu dispun de alte corelații între consumul de cafea și alte tipuri de cancer de piele, dar studiile anterioare au arătat că în rândul persoanelor care consumau cafea erau mai rare îmbolnăvirile de cancer de sâni, de prostată sau de colon.
Efectul protector al consumului de cafea a fost observat numai în cazul cafelei ce conținea cofeină. În cazul cafelei decofeinizate acest efect nu a fost aceelași.
Acesta având un singur motiv, și anume, faptul că substanța 'cofeina' inhibă proteina ATR, care, fiind neutralizată, antrenează distrugerea celulelor canceroase.