Adăugarea de condimente la preparatele tale favorite este o modalitate excelentă de a îmbunătăți aroma și chiar de a spori, fără să bagi chiar de seamă, beneficiile pentru sănătate a meselor tale.
Cu toate acestea, unele condimente conțin ingrediente nesănătoase, cum ar fi aditivi artificiali și cantități mari de sare și zahăr adăugate, ce ar trebui evitate.
Condimentele sănătoase, pe de altă parte, pe care am ales că ne concentrăm de această dată articolul, au un conținut scăzut de zahăr adăugat și o mulțime de ingrediente nutritive precum proteine, grăsimi sănătoase și fibre benefice unei funcționări optime ale organismului.
Vă prezentăm în continuare câteva condimente sănătoase, care sunt atât gustoase, cât și hrănitoare, și pe care le puteți utiliza fără griji:
- Turmeric - este folosit cu precădere în bucătăria indiană și are numeroase beneficii pentru sănătate: reduce nivelul colesterolului rău din sânge, vindecă rănile, previne artrita, tratează acneea și previne apariția cancerului. Turmericul conține un element puternic anti-inflamator denumit curcumin, mult mai eficace decât anumite medicamente anti-inflamatorii.
- Busuioc - tratează cu succes afecțiunile stomacale şi cele digestive. Un element pe care îl conține această plantă - eugenolul - calmează spasmele musculare. Busuiocul poate fi folosit ca şi expectorant dacă suferi de infecții bronșice sau pur și simplu ești răcit/ă.
- Oregano - are proprietăți antioxidante și luptă împotriva radicalilor liberi care contribuie la declanșarea multor afecțiuni printre care și cancerul, fiind un puternic antibiotic și antifungic natural.
- Ghimbirul - calmează stomacul și reduce starea de greață. Acest condiment conține o substanță anti-inflamatoare denumită gingerol care ajută la tratarea artritei.
- Usturoiul - conține un aminoacid numit alicină, care ajută la scăderea colesterolului și reduce tensiunea arterială. Usturoiul ajută de asemenea la prevenirea apariției cheagurilor de sânge în artere. Are un puternic efect anti-bacterial şi luptă împotriva virușilor care duc la apariția gripei sau a altor infecții.
- Pătrunjelul - are efecte diuretice, ajută la fluidizarea lichidelor din organism, previne infecțiile vezicii urinare și apariția pietrelor la rinichi. Este bogat în vitaminele A, B12, C și K și menține sănătos și puternic sistemul imunitar.
- Scorțișoara - are puternice efecte anti-bacteriene care luptă împotriva e-coli și salmonella. Stabilizează nivelul de zahăr din sânge fiind recomandat persoanelor care suferă de diabet dar și de hipoglicemie.
- Unturile de oleaginoase sau semințe – sunt potrivite pentru persoanele care au un stil de viață bazat pe o dietă vegană și/sau vegetariană, pentru cei care preferă produsele BIO, sau pentru cei care pur și simplu își doresc un stil de viață sănătos. Fie că optezi pentru untul de arahide, nuci, migdale, caju sau combinații mai atipice, cu semințe de cânepă, alege din oferta extrem de variată Vitamix, și condimentează-ți alimentația cu gust și o mulțime de beneficii. Unturile din oleaginoase au un conținut bogat în acizi grași care protejează sistemul cardiovascular și scade nivelul de colesterol, reprezentând totodată o sursă naturală de proteine, minerale și antioxidanți.
- Uleiul de măsline extravirgin - este bine cunoscut pentru proprietățile sale nutritive puternice. Este derivat din prima presare a măslinelor și este minim procesat, numeroase studii indicând beneficiile utilizării uleiului de măsline pentru a susține sănătatea inimii și pentru a reduce inflamațiile. O mare parte din aceasta se poate datora conținutului său bogat de antioxidanți, care ajută la reducerea daunelor celulare din corp. Atenție însă - uleiul de măsline extravirgin este cel mai bine utilizat „la rece”, în rețete care nu necesită gătire, pentru a-și păstra compușii nutritivi. De exemplu, îl puteți stropi peste paste fierte, legume sau fructe de mare, la finalul procesului de gătire propriu-zis.
- Oțetul din cidru de mere - are efecte antimicrobiene și antioxidante. În plus, există și dovezi științifice că oțetul din cidru de mere are și multe alte beneficii pentru sănătate, printre care reducerea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, este util și pentru persoanele care suferă de diabet și pentru cele care își doresc să elimine kilogramele în plus.
Variantele sunt nenumărate – astfel că data viitoare când alegi condimentele pe care să le adaugi preparatelor pe care le veți servi tu și familia ta, ține cont și de beneficiile pe termen lung pe care ți le pot oferi acestea. Sănătatea are gust... bun!