Harvard Medical School afirma ca grapefruitul are un indice glicemic de 25%. Aceasta sugereaza ca nu afecteaza in mod semnificativ nivelul zaharului din sange si al insulinei.
Multe studii au aratat ca cresterea consumului de alimente vegetale, cum ar fi grapefruitul, scade riscul obezitatii, diabetului, bolilor de inima si mortalitatii globale in timp ce. De asemenea, se spune ca promoveaza un ten sanatos, o energie crescuta si o greutate totala mai mica.
1. Pierdere in greutate
Unii oameni considera grapefruitul un fruct miracol. Acest lucru insa a fost demonstrat doar de studii recente. Consumul de grapefruit a dus la imbunatatiri ale tensiunii arteriale si nivelurilor de lipide. Tensiunea arteriala si nivelurile de lipide sunt legate de obezitate, iar studii suplimentare ar putea demonstra beneficii pe termen lung in controlul greutatii si prevenirea obezitatii.
2. Reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic
Potrivit American Heart Association, consumul de cantitati mai mari de flavonoide poate reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic pentru femei. Flavonoidele sunt compusi gasiti in fructele citrice, cum ar fi portocalele si grepfrutul.
Riscul de accident vascular cerebral ischemic a fost cu 19% mai mic pentru cei care au consumat cantitati mai mari de citrice fata de femeile care au consumat mai putin sau deloc.
3. Tensiunea arteriala si sanatatea inimii
Combinatia puternica de nutrienti dintre fibre, potasiu, licopen, vitamina C si colina in grapefruit ajuta la mentinerea inimii sanatoase.
Intr-un studiu, cei care au consumat 4069 miligrame de potasiu pe zi au avut un risc de 49% mai mic de deces din cauza bolilor de inima ischemica comparativ cu cei care au consumat mai putin potasiu.
Potrivit Departamentului National al Nutrientilor din cadrul Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA), un grapefruit cu un diametru de 7 pana la 9 cm contine 139 mg de potasiu. Grapefruitul este o optiune excelenta pentru a ajuta la cresterea aportului zilnic de potasiu.
Cresterea aportului de potasiu este de asemenea importanta pentru scaderea tensiunii arteriale, datorita efectelor sale puternice de vasodilatare ceea ce face ca arterele sa se extinda.
4. Cancer
Grapefruitul este o sursa bogata de antioxidanti, cum ar fi vitamina C. Acestea pot ajuta la combaterea formarii radicalilor liberi ce pot cauza cancer. Aportul de licopen a fost asociat cu un risc scazut de cancer de prostata in mai multe studii.
5. Digestia
Grapefruitul, datorita continutului sau de apa si fibre, ajuta la prevenirea constipatiei si promoveaza regularitatea pentru un tract digestiv sanatos.
6. Hidratarea
Grapefruitul contine 91% apa. Aceasta face ca acesta sa fie unul dintre cele mai hidratante fructe disponibile. Grapefruitul este, de asemenea, plin de electroliti si o gustare excelenta pentru a avea la dispozitie pentru a preveni deshidratarea.
7. Piele
Grapefruitul este un fruct ce ajuta la mentinerea sanatatii pielii. Cu toate acestea, este recomandat prudenta la expunerea indelungata a pielii la soare.
Vitamina C antioxidanta poate ajuta la combaterea leziunilor pielii cauzate de soare si poluare, reduce ridurile si imbunatateste textura globala a pielii atunci cand este consumata in alimente sau aplicata pe piele.
Vitamina C joaca un rol vital in formarea colagenului, principalul sistem de sustinere a pielii. Hidratarea regulata si vitamina A sunt, de asemenea, esentiale pentru pielea sanatoasa. Grapefruitul le ofera pe ambele.
Cu toate acestea, merita mentionat un studiu publicat in Jurnalul Clinic Oncologic ce sugereaza ca aportul de cantitati mari de suc de fructe citrice poate pune o persoana la risc mai mare de melanom. Melanomul este cea mai daunatora forma de cancer de piele.
Sunt necesare mai multe cercetari, insa mecanismul asociat cu acest risc este probabil din cauza faptului ca acest fruct este bogat in compusi considerati a face pielea mai sensibila la soare. Cu toate acestea, in concluzia studiului, autorii au declarat ca:
"In prezent, nu recomandam ca oamenii sa reduca citricele - dar cei care consuma mult grapefruit si / sau suc de portocale ar trebui sa fie deosebit de atenti pentru a evita expunerea prelungita la soare".
Riscul de a dezvolta astm este mai mic la persoanele ce consuma o cantitate mare de nutrienti. Unul dintre acesti nutrienti este vitamina C, gasita in grapefruit.