Ardeiul Chili este cunoscut încă din antichitate. Descoperarile archeologice povestesc că era folosit în Mexic și în Peru, deja cinci secole înainte de Hristos. În Europa ardeiul chili a ajuns în anul 1493, adus de Cristopher Columbus. Chili nu este doar ca condiment, are niște beneficii extraordinare asupra sănătății. Ardeiul iute face parte din familia capsicum, și este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum. Ajută la stimularea metabolismului, prin acțiunea pe care o are asupra structurii venoase. Este benefic atât pentru stomac cât și tractul intestinal deoarece stimulează miscarea peristaltică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor și contribuie la reconstrucția țesutului din stomac facilitând vindecarea leziunilor stomacale și ulcerelor intestinale.
Chili este un tip de ardei care arde carbohidrații și poate fi inclus cu succes în dietă. Reduce pofta de mâncare, astfel, nevoia de a mânca pe tot parcursul zilei este redusă. De asemenea, chili reduce nevoia de a mânca alimente grase sau cu foarte multe calorii. Persoanele care adoră mâncarea picantă vor reduce cu până la 50% consumul de dulciuri.