Grasimile din regimul alimentar pot fi impartite in trei mari categorii: saturate, mononesaturate si polinesaturate. Alimentele bogate in grasimi saturate sunt puternic asociate bolilor de inima. Grasimile saturate se gasesc in principal in produsele de origine animala, cum ar fi carnea, ouale, laptele integral, branza, smantana si untul. Ciocolata, prajiturile si biscuitii sunt si ele bogate in grasimi saturate.
Regimul alimentar mediteranean
Grasimile mononesaturate si polinesaturate nu au legaturi chiar atat de puternice cu bolile de inima, ca si grasimile saturate, si multi oameni de stiinta cred ca acestea chiar pot ajuta la protectia impotriva bolilor. Grasimile mononesaturate includ uleiul de masline, uleiul de migdale si uleiul de avocado. Un consum ridicat de ulei de masline este considerat a fi motivul putinelor boli de inima din tarile mediteraneene. Grasimile polinesaturate pot fi gasite in peste si sunt componentele principale ale anumitor uleiuri vegetale, cum ar fi uleiurile de floarea-soarelui, de susan si de seminte de struguri.
Reducerea sarii din regimul alimentar
Sarea se gaseste in regimul alimentar sub doua forme: sarea pe care o adaugam la mancare cand gatim si in timpul mesei si sarea deja prezenta in alimente. Pentru a face scaderi mai importante, luati in considerare urmatoarele sugestii:
Este sarea de mare mai buna?
Sarea se poate gasi pe piata intr-o varietate de forme, care includ sarea de masa, sarea dura si sarea de mare. Continutul de sodiu al fiecarui fel de sare este virtualmente identic. Deoarece sodiul este elementul daunator din sare, dintr-un punct de vedere sanatos, orice beneficiu pe care il poate avea o forma de sare asupra altei forme este minim.
Alimente cu surplus de sare
Toate aceste alimente au deja adăugate cantități semnificative de sare, deci este mai bine să fie evitate. Ori de câte ori este posibil, citiți ingredientele dintr-un produs, pentru a afla conținutul de sare al acestora.