Condimentele și ierburile aromate folosite pentru prepararea cărnii de pui diferă de la o țară la alta. Și întradevăr carnea de pui se îmbină armonios cu o mulțime de condimente și mirodenii. Indiferent cum prepari carnea (grill sau cuptor), unele condimente redau mai mult gustul ei excelent, în plus condimentele sunt extrem de benefice pentru organism. Ele au proprietăți antioxidante, detoxifiante, unele încălzesc trupul iar altele pot avea chiar și efecte antitumorale.
Iată câteva condimente care te ajută să transformi friptura ta în cea mai delicioasă masă!
TURMERIC-ul, chiar dacă este un element exotic, are un gust individual! Amestecat cu puțin iaurt, este excelent pentru mărinarea cărnii de pui. Turmericul este gustul Asiei și este apreciat nu numai în gastronomie, ci și pentru beneficiile sale asupra organismului. Principalul component al turmericului este curcumina. Curcumina este un polifenol cu proprietăți puternic antioxidante, este capabilă să neutralizeze radicalii liberi și substanțele chimice din corp. Curcumina întărește sistemul imunitar și are capacitatea de a preveni bolile cardiovasculare. Stimulând ficatul și vezica biliară, curcumina îmbunătățește în mod considerabil digestia.
BOABELE DE MUȘTAR, se pot folosi la grătar sau cuptor, eliberează o aromă care este în excelentă armonie cu gustul cărnii de pui. Pentru o savoare în plus adaugă și puțin coriandru și chimion lângă carnea de pui. Boabele de muștar sunt printre cele mai vechi condimente! Prima dată au fost cultivate în China de unde s-a răspândit în întreaga lume. Contribuie la arderea grăsimilor, la accelerarea metabolismului și la îmbunătățirea stării de sănătate în general. Sunt un antioxidant și un detoxifiant excelent.
Francezilor le plac gusturile simplificate! Ei preferă carnea de pui doar cu puțin busuioc, rozmarin sau cu numai câteva verdețuri culese proaspat din grădină. Cu puțină zeamă de lămâie, ulei de măsline și cu câteva verdețuri putem pregăti o marinadă minunată și gustoasă. Încearcă ierburile de Provence pentru a pregăti un pui franțuzesc absolut delicios!
USTUROI-ul este de nelipsit din bucătărie! Are un gust puternic și caracteristic, care merge excelent împreună cu carnea de pui. Usturoiul nu numai că are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și imunostimulente, ci și detoxifică organismul. Are un continut bogat în sulf, un element care însuși este un detoxifiant natural. Ajută digestia și stimulează ficatul să producă enzime care elimină toxinele.
Știai că în Japonia există Cola cu gust de usturoi, numit „Jats Takkola„?!
PIPER-ul este un condiment foarte comun, dar totuși de nelipsit. Are multe beneficii pentru organismul, de exemplu este un antioxidant și detoxifiant excelent, ajută digestia, dizolvă celulele grase astfel ajutând la slăbit, întărește sistemul imunitar și are efecte antitusive. Cercetătorii englezi au descoperit că piperul poate să ajute la vindecarea unei boli de piele numita vitiligo. Piperina, principalul component al piperului (care dă gustul iute piperului) stimulează pielea să producă pigmenți astfel ajutând și prevenind depigmentarea pielii produsă de vitiligo.
Citește mai mult despre efectele benefice ale condimentelor aici!
Încearcă o rețetă excelentă de piept de pui îmbogățit cu gustul minunat al piperului: