În timp ce oamenii se gândesc adesea mai mult la confort, căldură, sporturi de iarnă sau sărbători decât la îngrijirea ochilor în timpul iernii, leziunile și iritațiile oculare pot apărea pe nesimțite. Ba mai mult, aerul înghețat aspiră umezeala din orice, inclusiv din piele și din ochi, făcând hidratarea mai dificilă decât de obicei. În plus, atunci când scapi de frig și intri în casă, explozia de căldură care te întâmpină de obicei în această perioadă a anului îți poate usca și mai mult ochii.
Astfel, fie că porniți spre pârtii, că vă îndreptați spre serviciu sau doar vă relaxați lângă foc, păstrați-vă ochii sănătoși ținând cont de contextul în care vă aflați și câteva măsuri suplimentare de protecție, pe care vi le punem la dispoziție în rândurile ce urmează.
Unele dintre simptomele neplăcute ale ochilor uscați de iarnă sunt:
- Înțepături și senzație de arsură
- Senzație de nisip în ochi
- Peliculă de mucus pe globul ocular și/ sau în jurul genelor
- Roşeaţă
- Lăcrimare excesivă
- Vedere încețoșată.
Ochii uscați și iritați sunt un simptom comun în această perioadă a anului, dar nu e obligatoriu să fie așa. Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți îngriji ochii în această iarnă:
- Păstrează-ți ochii hidratați și picăturile la îndemână: Puteți achiziționa picături pentru ochi sau lacrimi artificiale fără prescripție medicală, ca parte a rutinei de îngrijire a ochilor de iarnă. Picăturile pentru ochi și lacrimile artificiale sunt remedii de încredere pentru ochii uscați. Ține o sticlă cu tine pe tot parcursul zilei, pentru a avea grijă de eventualele episoade bruște de iritație. Poți încerca picăturile oculare de la Afomill, pentru un efect puternic hidratant și revigorant. Dacă picăturile nu se dovedesc a fi suficient, un gel pentru ochi uscați ar putea fi alternativa ideală. Încearcă să le combini cu o apă florală ce îți va destinde toate simțurile și va tonifia țesuturile!
- Purtați ochelari de soare cu protecție UV: Soarele vă poate deteriora ochii când afară este frig, în mai multe moduri decât atunci când vremea este caldă. Zăpada dublează efectul soarelui, deoarece razele ultraviolete (UV) sunt reflectate de aceasta direct în ochi. Purtați ochelari de soare care blochează 99 până la 100% din lumina UV și apelați la o pălărie sau o vizor dacă condițiile sunt deosebite.
- Purtați ochelari de protecție când practicați sporturi de iarnă: Este foarte ușor ca diverse resturi - murdărie, scoarță, nămol, gheață - să vă pătrundă în ochi în timp ce sunteți activ în aer liber. Este și mai probabil ca acestea să rămână în ochi dacă schiezi sau faci drumeții în spatele cuiva. Chiar și o zi la săniuș se poate dovedi periculoasă din acest punct de vedere. Ochelarii de soare ajută, dar nu fac suficient; Purtați ochelari de protecție dedicați sportului pe care îl practicați, pentru o protecție maximă. Găsiți o pereche care să ofere suficient spațiu pentru a purta ochelari de soare pe dedesubt sau optați pentru o pereche profesională, cu protecție UV încorporată.
- Consumați uleiuri Omega-3: Uleiurile Omega-3 pot îmbunătăți funcția glandelor Meibomian ale ochiului, care produc părțile uleioase ale lacrimilor. Un studiu efectuat pe mai mult de 32.000 de femei a stabilit că un aport alimentar mai mare de acizi grași omega-3 este asociat cu o incidență scăzută a sindromului de ochi uscat. Uleiurile Omega-3 pot fi găsite în: pești grași precum somonul și tonul, semințe de in, semințe chia, nuci, uleiuri din oleaginoase, consumate la rece
- Stai departe de surse directe de căldură: Căldura sau circulația aerului de la un foc sau un încălzitor poate provoca uscăciune și iritarea ochiului. Poate fi deosebit de dureros pentru cei care suferă deja de ochi uscat, o afecțiune cronică în care organismul nu produce în mod corespunzător lacrimi. Încercați să stați mai departe de sursele de căldură și folosiți lacrimi artificiale sau un umidificator pentru a atenua uscăciunea mucoasei și a aerului înconjurător.
- Protejează pielea din jurul ochilor: Optați pentru o cremă puternic hidratantă, un ser și/ sau o apă tonică. Hidratarea pielii din jurul ochilor va contribui la sănătatea și frumusețea privirii tale, deopotrivă!
- Consultă un specialist: Dacă vă confruntați cu o senzație persistentă inconfortabilă, contactați medicul oftalmolog pentru a face o programare. Dacă credeți că ochii v-au fost deteriorați de soare sau de resturi, căutați imediat tratament potrivit.
Pentru a determina dacă anumiți factori de mediu vă cauzează iritarea ochilor, consultați medicul oftalmolog pentru un examen complet. Ochii uscați pot fi, de asemenea, un simptom al altor afecțiuni grave de sănătate, așa că nu amânați să vizitați un oftalmolog doar pentru că credeți că vremea rece este de vină.
Pentru a avea grijă de tine, trebuie să ai grijă și de ochii tăi! Nu ignora acest aspect, alege produsele potrivite, creează-ți condiții corecte, iar sănătatea ta va fi cea la care speri.
O privire frumoasă = o privire sănătoasă!
Vitamix îți rămâne alături pentru soluții naturale optime, prietenoase cu pielea, mediul și organismul tău!