Turmericul este un ingredient folosit de peste 4000 de ani la asezonarea mâncărurilor, iar în diferite culturi pe post de vopsea. În medicina tradițională Ayurvedică și Chinezească, acesta se folosea pentru a trata diverse afecțiuni.
În India este folosit de peste miii de ani în ceremoniile religioase.
Pentru a înțelege mai bine importanța turmericului, trebuie să aflăm ce este acesta.
Ce este turmericul?
Turmericul se extrage din planta numită Curcuma longa, aceasta face parte din aceeiași familie cu ghimbirul. Acesta se cultivă în climatele tropicale din Asia. Se consumă rădăcina acestei plante care se transformă într-o pastă sau în pudră. Are o culoare portocalie, gălbuie, acesta oferă o nuanță frumoasă și o aroma apetisantă mâncărurilor indiene.
Care sunt beneficiile turmericului?
Compușii din care este formată planta de curcuma, se numesc curcuminoide. Curcuminul este cel mai activ ingredient din compoziția turmericului și are efect anti-inflamatoriu puternic, fiind și un excelent antioxidant.
Turmericul ajută organismul să lupte împotriva inflamațiilor cronice ce pot genera boli grave, dacă nu se acționează asupra lor. Se crede că stresul oxidative este procesul ce grăbește îmbătrânirea și este cauza multor afecțiuni. Curcuminul este un antioxidant puternic ce poate neutraliza oxidarea celulelor și stimulează organismul să își construiască o barieră ce luptă împotriva radicalilor liberi.
Pe lângă toate acestea, turmericul îmbunătățește funcțiile neuronale, prevenind instalarea depresiei și a bolii Alzheimer.
S-a demonstrat că această plantă poate preveni apariția afecțiunilor cardiace, deoarece îmbunătățește calitatea vaselor de sânge, le protejează de depunerile de colesterol și sprijină circulația normală a sângelui.
Datorită efectului său puternic antioxidant, curcuminul previne apariția celulelor canceroase și poate stopa evoluția anumitor tipuri de cancere, bineînțeles în combinație cu un tratament medicamentos recomandat de medical specialist.
Turmericul este folosit și în afecțiunile gastrice, deoarece poate calma un stomac iritat, îmbunătățește digestia și înlătură stările de greață. Mai mult, acesta reglează funcția bilei și ajută la slăbit.
Folosit în mod extern, această planta are beneficii pozitive asupra pielii. Ajută în tratarea acneei, vindecă rănile și pielea inflamată.
Sub ce formă poate fi consumat turmericul și în ce produse îl găsești?
Turmericul este utilizat în mod frecvent sub formă de pudră atât spre consumul intern, dar și pentru tratamente cosmetice.
Pudra de turmeric este excelentă pe post de condiment pentru a oferi aromă mâncărurilor. Are o aromă asemănătoare cu a scorțișoarei și a ghimbirului, se poate folosi la prepararea supelor, tocănițelor, la asezonarea orezului și a legumelor.
Este un înlocuitor al șofranului și oferă o aroma unică oricărui preparat. Tot din această pudră se pot prepara măști cosmetice cu miere și lapte ce au un efect calmant asupra tenului și proprietății antiinflamatoare. Reduce ridurile și cearcănele, tratează inflamațiile cauzate de acnee.
Suplimente pe bază de curcuma
Pentru a te bucura de efectele antioxidante și antiinflamatorii ale curcumei, se recomandă folosirea de suplimente medicamentoase cu această plantă. În mod natural, turmericul se absoarbe mai greu în organism, iar pentru mai multă eficiență se consumă sub formă de pastile în concentrație mai ridicată.
Îți recomandăm formula Turmeric 3X cu o concentrație ridicată ce ajută în tratarea diverselor afecțiuni și previne anumite boli.
Produse alimentare cu Turmeric
Atunci când ai nevoie de un snack sănătos, dar și cu o aroma inconfundabilă, consumă covrigi cu turmeric sau biscuiți digestivi cu acest ingredient.
Pe VitaMix vei găsi diverse produse cu turmeric, de la suplimente naturale, la pudră, tonicuri și condimente cu această plantă.