Ce înseamnă Omega 3 și la ce ne ajută?
Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi sănătoase, de care organismul nostru depinde pentru o funcționare optimă. Din păcate, însă, acesta nu le poate produce sau procura pe cont propriu, astfel că aportul necesar trebuie asigurat printr-o alimentație corespunzătoare sau prin intermediul suplimentelor potrivite. Vitamix îți detaliază în cele de mai jos tot ce ar trebui să știi referitor la acest subiect, pentru a îți asigura o stare optimă de sănătate:
Acizii grași esențiali sunt acizi polinesaturați care susțin funcționarea optimă a metabolismului, printre altele. Acizii Omega 3 fac parte din clasa acizilor polinesaturați cu legătură dublă – fiind nu mai puțin de 11 tipuri în total, dintre care cele mai importante rămân EPA, DHA și ALA.
Să le înțelegem pe fiecare în parte:
EPA – acidul eicosapentanoic – se regăsește, în general, în alimente de proveniență animală, precum peștele gras. O dietă bogată în EPA poate reduce inflamația din organism, reduce depresia și simptomele specifice menopauzei.
DHA – acidul docosahexanoic – este o componentă importantă pentru piele și vedere. Acesta este vital și pentru dezvoltarea creierului în copilărie, precum și pentru buna funcționare a acestuia la maturitate. DHA are efecte benefice și pentru artrită, hipertensiune, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer.
ALA – acid alfa linolenic – este cel mai des întâlnit acid Omega 3 din alimentație. Acesta se regăsește în mare parte în alimente de proveniență vegetală și este transformat de organism în EPA sau DHA, înainte de a fi folosit.
Cum includem Omega 3 cu ușurință în dieta zilnică?
Acizii Omega 3 se regăsesc în majoritatea alimentelor sănătoase – atât de origine animală, cât și vegetală – pe care e indicat să le introducem în dieta noastră. Dintre acestea, le amintim pe cele mai importante:
Semințe și nuci - Omega 3 se regăsesc în procent mare în semințe de chia, de cânepă, de in, de susan, de floarea soarelui, de dovleac și în nuci.
Pește și fructe de mare - somonul, macroul, tonul și sardinele sunt o alegere inspirată când vine vorba de cantitatea de acizi grași Omega 3. Și fructele de mare asigură un aport important, însă întrucât atât peștele gras, cât și fructele de mare pot conține cantități mari de mercur, pe lângă cele de Omega 3, este recomandat ca acestea să fie consumate prin rotație cu alte alimente bogate în acizi grași, sau să apelezi la variantele concentrate, sub formă de comprimate.
Beneficiile Omega 3 pentru organism
Consumul de Omega 3, fie că provine din alimentație, fie că e ingerat sub formă de suplimente alimentare, are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Dar ce presupune deficitul de Omega 3?
Deoarece organismul nu are capacitatea de a produce singur necesarul de Omega 3, ne putem confrunta cu problema deficitului acestor acizi grași. Astfel, în sprijinul alimentației ar trebui să vină o cantitate potrivită de suplimente alimentare inspirat alese.
Consecințele deficitului de Omega 3 pot include: boala coronariană și accidentul vascular cerebral, o dezvoltare defectuoasă a retinei și creierului, încă din copilărie, dezechilibrarea funcției cerebrale în general, inclusiv probleme de memorie și boala Parkinson, ADHD, dezvoltarea unor boli autoimune, instalarea osteoporozei, a artritei reumatoide sau a bolii Crohn, cât și a anumitor tipuri de cancer.
În concluzie, mai multe alimente au o concentrație mare de Omega 3, însă peștele gras excelează la acest capitol. Totuși, pe lângă includerea în alimentație a acestuia, o sursă excelentă de acizi grași esențiali sunt suplimentele cu ulei de pește, sub formă de capsule. Vitamix.ro vă oferă variante naturale perfect dozate, pentru fiecare nevoie în parte. Acestea pot fi administrate zilnic sau de câteva ori pe săptămână, reușind să completeze nivelul nutrițional optim. Mizează pe concentrațiile mari, de 1000 sau 1200mg de Omega 3, sau complexul de acizi grași Omega 3-6-9, dar asigură-le și celor mici variantele special dezvoltate pentru ei – și-ți vei păstra propriul organism și întreaga familie în formă maximă!