Reducerea aportului de zahăr rafinat poate fi dificilă, dar având în vedere cât de dăunător poate fi zahărul, merită cu siguranță efortul. Din fericire, există destul de mulți îndulcitori naturali sănătoși la care poți apela, și pe care îi poți include ușor în dietă – indiferent de modul în care plănuiești să îi folosești.
Au un conținut scăzut de calorii, fructoză și un gust foarte plăcut, pe care îl poți folosi în orice preparat, desert, sau ca atare, în băuturi și iaurturi, chiar și pentru cei mici.
Iată 5 îndulcitori naturali care ar putea reprezenta alternative mai sănătoase la zahărul rafinat – iar pe toți îi găsești pe webshop-ul Vitamix, în variantele lor cele mai pure:
1. Stevia
Stevia este un îndulcitor foarte popular cu conținut scăzut de calorii. Este extras din frunzele unei plante și a fost cultivată pentru dulceața și scopurile sale medicinale de secole, în America de Sud.
Mai mulți compuși dulci se găsesc în frunzele de stevie. Principalele sunt steviozida și rebaudiozida A. Ambele sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul, gram pentru gram.
Prin urmare, stevia este foarte dulce, dar practic nu are calorii. În plus, studiile sugerează că stevia poate avea beneficii pentru sănătate, ajutând la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.
2. Eritritol
Eritritolul este un alt îndulcitor cu conținut scăzut de calorii și o putere mai mare de îndulcire decât a zahărului, nu crește nivelul zahărului din sânge sau al insulinei și nici nu afectează nivelul grăsimilor din sânge, cum ar fi colesterolul sau trigliceridele.
Eritritolul este un alcool zaharat foarte dulce, iar studiile arată că este în general sigur pentru consum, deși poate provoca probleme digestive atunci când este consumat în doze mari - mai ales dacă este combinat cu alte tipuri de zahăr, cum ar fi fructoza.
3. Xilitol
Xilitolul este un îndulcitor foarte popular, cu o dulceață asemănătoare cu cea a zahărului, ce vine la pachet cu beneficii pentru sănătatea dentară, inclusiv reducerea riscului de carii și carii. Potrivit unor studii, poate îmbunătăți și densitatea osoasă, ajutând la prevenirea osteoporozei.
În plus, cercetările arată că xilitolul poate crește nivelurile mai multor compuși din tractul digestiv pentru a ajuta la susținerea microbiomului intestinal.
De asemenea, xilitolul nu crește nivelul de zahăr din sânge sau de insulină. Cu toate acestea, ca și alți alcooli de zahăr, poate provoca reacții adverse digestive, inclusiv gaze abdominale și diaree, dacă este consumat în doze mari.
4. Mierea
Deși atât zahărul, cât și mierea sunt carbohidrați puri, mierea are o valoare a indicelui glicemic mai mică decât zahărul, ceea ce înseamnă că nu crește nivelul de zahăr din sânge la fel de repede. Mierea este mai dulce decât zahărul, așa că este posibil să aveți nevoie de mai puțină, dar are puțin mai multe calorii pe linguriță, așa că este înțelept să urmăriți cu atenție mărimea porțiilor. Pentru diabetici sau cei care încearcă să-și gestioneze nivelul zahărului din sânge, nu există niciun avantaj real în a înlocui mierea cu zahărul, deoarece ambele vor afecta în cele din urmă nivelul zahărului din sânge. Dacă preferați mierea, încercați să alegeți o varietate crudă, care conține mai multe vitamine, enzime, antioxidanți și nutrienți decât zahărul alb și folosiți-o, totuși, cu moderație.
Mierea de Manuka este produsă din nectarul din florile arborelui Manuka. Este bogat într-o substanță chimică numită metilglioxal, despre care cercetătorii au afirmat că este sursa proprietăților antibacteriene ale mierii. Mierea de Manuka vine la pachet cu o mulțime de beneficii pentru organism, are o aromă destul de puternică și poate fi amestecată în ceai și iaurt sau unsă pe pâine prăjită. Deși rămâne o sursă de zahăr concentrat și trebuie consumată cu moderație, poate fi considerabil mai sățioasă și mai nutritivă decât zahărul alb rafinat din comerț.
Siropul de curmale este obținut din suc concentrat de curmale. Curmalele sunt presate, tratate termic, apoi amestecul este filtrat și concentrat, fiind lăsat să scadă până când ajunge la consistența dorită. Este un îndulcitor natural și o alternativă sănătoasă la zahărul rafinat. Conține zaharuri sănătoase, vitamine (C, B, A), minerale (potasiu, magneziu, cupru) și antioxidanți prezenți în curmale. Beneficiile siropului de curmale: conferă energie, susține tranzitul intestinal, menține sănătatea sistemului nervos și osos. Poate fi folosit pentru îndulcirea cafelei, ceaiului, laptelui, pentru a pregăti diverse dulciuri cu sirop de curmale, dar și ca topping pentru clătite, înghețată sau salată de fructe.
De asemenea, poți opta pentru prepararea pastei cu curmale homemade, pe care să o incluzi în preparate delicioase, inclusiv raw vegane, potrivite și celor mai mici din familie. Doar asigură-te că îți achiziționezi cea mai bună materie primă. Din nou, site-ul Vitamix îți rămâne la dispoziție cu cele mai pure variante!
Alternativele sunt numeroase – printre ele, și o serie de siropuri (de agave, de arțar, de cocos) care prezintă un indice glicemic mai mic decât al zahărului – însă toate trebuie utilizate cu moderație.
Găsește cea mai potrivită variantă pentru tine pe site-ul Vitamix și contribuie la sănătatea organismului tău, pas cu pas, zi după zi. Chiar și schimbările mici îți pot aduce mari beneficii, pe termen lung!