De la începutul timpurilor, oamenii au folosit uleiurile esențiale ca tratamente medicinale puternice și metode de a își proteja sănătatea în mod natural. Astăzi, o mulțime de uleiuri sunt folosite pentru a atenua durerea și iritațiile pielii, pentru a susține o stare optimă a sănătății mintale, pentru revigorare și relaxare, stimularea sistemului imunitar, și multe altele.
Uleiurile esențiale sunt cu siguranță un mare DA, și reprezintă o parte importantă a trendurilor actuale, dar e nevoie să știi de ce, când și mai ales cum să le utilizezi corect. De aceea, Vitamix a întocmit un ghid complet a unora dintre cele mai versatile uleiuri esențiale cu care să îți aromatizezi rutina zilnică, bucurându-te totodată de o suită întreagă de beneficii pentru sănătate:
1. Uleiul esențial de eucalipt
Este un adevărat rockstar al domeniului, și are o mulțime de beneficii, dintre care amintim:
Uleiul esențial de eucalipt poate fi difuzat, sau aplicat pe piele diluat printr-un ulei purtător, folosind o sticlă tip roll-on.
Considerat în mod tradițional un „ulei religios”, tămâia este acum folosită în mod eficient pentru a îmbunătăți starea de sănătate.
O soluție excelentă pentru vergeturi, acnee, indigestie, igiena dentară și cicatrici, uleiul esențial de tămâie poate fi folosit și ca adjuvant în tratarea unor afecțiuni mai grave, cum ar fi astmul, cancerul, diabetul și anumite tipuri de tumori. De asemenea, este perfect pentru păstrarea în stare optimă a memoriei.
Uleiul esențial de tămâie poate fi adăugat într-o baie fierbinte, aplicat pe piele cu un ulei purtător sau adăugat la pasta de dinți de casă.
3. Uleiul esențial de grapefruit
Uleiul esențial de grepfrut – adjuvant pentru pierderea în greutate? Da! Acest ulei poate reduce pofta de zahăr și apetitul, stimulând în același timp metabolismul. De asemenea, studiile au arătat că reduce depresia și calmează oboseala, durerile musculare și artrita. În plus, uleiul esențial de grepfrut poate fi folosit ca adjuvant în curele de detoxifiere și este o esență grozavă de adăugat parfumurilor.
O trifectă perfectă, uleiul esențial de grepfrut poate fi folosit aromatic într-un difuzor, aplicat pe piele cu un ulei purtător sau ingerat, doar diluat în câteva picături în apă.
Uleiul esențial de lavandă este cu siguranță unul dintre cele mai populare de pe piață. Folosit în mod obișnuit în amestecurile de aromaterapie, pentru parfumul lui plăcut, acest ulei are și multe beneficii pentru sănătate:
Uleiul esențial de lavandă poate fi aplicat pe piele cu un ulei purtător, poate fi adăugat în parfum sau difuzat în aer.
Uleiul esențial de lămâie este bogat în beneficii și poate ajuta la o mare varietate de afecțiuni. Este cunoscut pentru proprietățile sale calmante, este antifungic și astringent, tratând eficient tusea, oboseala, infecțiile, greața, tulburările sănătății orale și problemele respiratorii.
Începe ziua revigorat cu o picătură de ulei esențial de lămâie diluată în apă, sau încercă-l într-un amestec de difuzor – vei rămâne cu siguranță plăcut surprins.
Uleiul esențial de oregano este perfect pentru gestionarea afecțiunilor de zi cu zi, cum ar fi răceala, durerile de urechi și de dinți, ciuperca piciorului, gingivita, arsurile la stomac și negii. De asemenea, poate fi un aliat de nădejde în caz de bronșită, pneumonie, ori tulburări ale tractului urinar. Acest ulei puternic este un antibiotic natural, dar trebuie utilizat în cicluri și nu este recomandat femeilor însărcinate.
Uleiul esențial de oregano poate fi ingerat în cure de până la 10 zile, sau aplicat pe piele cu un ulei purtător.
BONUS: Uleiul de jojoba - nu este un ulei esențial, ci un ulei purtător. Uleiul de jojoba este cunoscut ca o excelentă soluție noncomedogenă pentru piele și pentru proprietățile lui fantastice de a trata pielea uscată, crăpată, de a hidrata părul și de a lupta eficient împotriva multor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul și arsurile solare. De asemenea, reduce efectul de scalp uscat și căderea părului.
Uleiurile purtătoare sunt necesare pentru a dilua uleiurile esențiale și pentru a minimiza iritațiile pielii, atunci când e recomandată aplicarea lor directă.
Fie că vei alege să le utilizezi extern sau intern, uleiurile esențiale te pot ajuta să îți păstrezi casa și pielea mirosind delicios, în timp ce te bucuri de o mulțime de alte beneficii. Documentează-te corect, urmează sfaturile specialiștilor și indicațiile de pe ambalajul uleiurilor preferate, pentru te asigura că rămâi cu tot ce e mai bun în urma acestei experiențe.