Desi cafeaua consumata moderat este considerata a fi buna pentru sanatatea noastra, raman intrebari - ce impact are asupra persoanelor care sunt sensibile la cofeina sau care beau cantitati mari de cafea zilnic?
Noi studii legate de consumul de cafea confirma si chiar extind beneficiile sale.
Cafeaua se numara printre cele mai consumate bauturi din lume. Datorita popularitatii sale, a atras multa studii pe parcursul anilor.
Oamenii de stiinta au acumulat o cantitate destul de mare de indicii care dovedesc ca atunci cand este consumata cu moderatie cafeaua, poate proteja impotriva anumitor boli si poate chiar extinde durata de viata.
Studiile au aratat ca consumul moderat de cafea ar putea proteja impotriva bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat si a Parkinsonului.
Lacune in cunostintele noastre
Dar concluziile de pana acum lasa cateva intrebari fara raspuns. De exemplu, consumul moderat - care de obicei inseamna trei pana la cinci cesti pe zi - in functie de studiu, pare sa fie benefic, dar multi oameni beau sase sau mai multe cesti in fiecare zi.
Deci, ei inca se bucura de puterile protectoare ale cafelei?
De asemenea, anumiti oameni au variatii genetice care modifica modul in care acestea metabolizeaza sau descompun cofeina. Cum sunt afectate aceste persoane? in mod similar, tipul de cafea - boabe, instant sau decafeinizat - face o diferenta pentru rezultatele din domeniul sanatatii?
Un nou studiu concluzioneaza ca consumarea a mai mult de trei cesti de cafea in fiecare zi scade riscul de ateroscleroza.
Alte studii au incercat sa raspunda la intrebarile de mai sus, insa, deoarece mai putini oameni se incadreaza in aceste categorii, a fost dificil sa se faca concluzii solide din datele disponibile.
Recent, cercetatorii de la Institutul National al Cancerului (NCI) din Rockville si National Institutes of Health (NIH) din Bethesda, din Maryland, au facut cateva studii noi referitoare la cafea.
Cercetarile includ datele a peste jumatate de milion de persoane din Marea Britanie.
Oamenii de stiinta au descoperit ca, asa cum s-a anticipat, consumatorii de cafea au avut un risc mai mic de deces. Ei au descoperit de asemenea ca aceasta reducere a riscului se extinde la persoanele care au baut opt sau mai multe cesti de cafea in fiecare zi.
De asemenea, a afectat persoanele care metabolizeaza cofeina mai lent sau mai repede decat in mod normal si a functionat la toate tipurile de cafea (desi beneficiile au fost usor mai putin pronuntate pentru cafeaua instant).
Faptul ca indivizii care proceseaza cofeina in mod diferit si cei care beau cafea decafeinizata au observat de asemenea beneficiile indica faptul ca cafeina nu este principalul jucator in aceasta relatie benefica. Cafeaua este compusa din sute de substante chimice diferite, ceea ce face ca acesta sa fie un cod dificil de descifrat.
Un grup de substante chimice de care s-au aratat interesati oamenii de stiinta sunt polifenolii, care se gasesc in cantitati reduse in cafeaua instant. Vor fi necesare mult mai multe lucrari pentru a intelege modul in care acestea se incadreaza in imaginea de ansamblu.
Noul studiu se bazeaza pe date observationale, insa din cauza numarului mare de participanti utilizati, autorii concluzioneaza:
"Aceste rezultate ofera dovezi suplimentare ca, consumul de cafea poate face parte dintr-o dieta sanatoasa si poate oferi reasigurare celor care beau cafea si se bucura de ea".