Determinarea sexului fătului poate fi unul dintre aspectele cele mai palpitante ale sarcinii. Nu este un secret faptul că există multe metode populare care pretind că pot determina sexul fatului.
Potrivit folclorului, totul, de la poziția conceperii la severitatea simptomelor, poate indica sexul fătului.
Șase mituri comune:
1. Greața de dimineața
Există diverse mituri în legatură cu prezicerea sexului unui făt nenăscut.
Mai mult de 50% dintre femeile gravide se simt rău în timpul primului trimestru.
Unii oameni cred că greÈ›urile de dimineaÈ›a mai severe indică faptul că bebeluÈ™ul va fi de sex feminin. Motivul invocat este că gravidele ce poartă fete au un nivel ridicat de hormoni, ceea ce agravează greÈ›urile matinale, în timp ce gravidele cu baieÈ›i au mai un nivel mai scăzut de greață, deoarece nivelul hormonilor este mai mic.
În această teorie s-au făcut foarte puÈ›ine cercetări, iar studiile care există au raportat rezultate contradictorii. Un studiu din 1999 a susÈ›inut ideea că gravidele care au fetuÈ™ii de sex feminin au avut greÈ›uri mai severe.
Cu toate acestea, un studiu efectuat în 2013 la un număr de 2,450 de naÈ™teri a sugerat o rată uÈ™or mai mare de greaÈ›a È™i vărsături la femeile care au născut baieÈ›i, comparativ cu cele care au avut fete.
Dintre cazurile studiate, 79,5% dintre femeile care au avut fetuÈ™i masculi au avut greÈ›uri si vărsături, în timp ce doar 72,3% dintre femeile purtând fetuÈ™i femele au raportat simptomele.
2. Sexul fătului și poftele
Un studiu din 2014 a arătat că între 50 È™i 90% dintre femeile gravide au diferite pofte. Alimentele dorite variază pe scară largă.
Un mit spune că femeile se aÈ™teaptă ca baieÈ›ii să poftească mâncărurile sărate, cum ar fi chipsurile, iar ca gravidele care vor avea fete preferă alimente dulci, cum ar fi ingheÈ›ată È™i ciocolată.
Cu toate acestea, poftele sunt mai predispuse să reprezinte nevoile nutriÈ›ionale ale unei femei. Autorii aceluiaÈ™i studiu sugerează o similitudine între alimentele pe care o femeie le-a dorit imediat înainte de o perioadă menstruală È™i cele pe care le-au dorit în timpul sarcinii.
3. Părul și pielea sănătoasă
Potrivit unei alte legende, sexul feminin al unui fetus cauzează piele uscată, acnee È™i părul moale în timpul sarcinii, în timp ce sexul masculin nu are ca rezultat schimbări în aspect.
În mod realist, schimbările hormonale extinse care apar în timpul sarcinii afectează pielea È™i părul majoritîÈ›ii femeilor, indiferent de sexul fătului.
Un studiu a arătat că mai mult de 90% dintre femeile gravide au prezentat modificări ale aspectului pielii și părului.
4. Modificări ale dispoziției
Hormonii pot provoca schimbări de dispoziÈ›ie în timpul sarcinii.
Un mit sugerează ca femeile însarcinate care nu prezintă schimbări de dispoziÈ›ie poartă baieÈ›i, în timp ce aceia care suferă modificări notabile în starea de spirit poartă fete.
Adevarul este ca majoritatea femeilor vor avea schimbari de dispozitie in timpul sarcinii, in special in primul si al treilea trimestru.
Stresul fizic, epuizarea, hormonii si alti factori, care nu au legatura cu sexul fatului, contribuie la schimbarea starii de spirit.
5. Frecventa cardiaca fetala
Inima fatului va incepe sa bata la aproximativ 6 saptamani de sarcina. Un ritm cardiac fetal este intre 140 si 170 de batai pe minut (bpm) pana in saptamana 9.
Un mit sugereaza ca un fat cu mai putin de 140 bpm este de sex masculin, in timp ce fetusii de sex feminin au batai mai rapide ale inimii.
Un studiu din 2006 nu a constatat o diferenta semnificativa intre frecventele cardiace ale fatului masculin si feminin la inceputul sarcinii.
Dintre cele 477 de sarcini studiate, rata medie masculina a fatului a fost de 154,9 bpm, iar rata medie a fatului feminin feminin a fost de 151,7 bpm. In medie, fetusii masculi aveau tendinta de a avea o rata a inimii usor mai rapida.
6. Pozitia si forma burtii
Unii cred ca o burta de dimensiuni reduse indica un fat de sex masculin, in timp ce o burta mare indica faptul ca fatul este de sex feminin. Cu toate acestea, nu exista nici o dovada stintiifica care sa dea dreptate acestui mit.
Un studiu publicat in Jurnalul de nastere in 1999 a aratat ca femeile care au folosit acest mituri (si alte mijloace) pentru a prevedea sexul copiilor lor au fost putin probabil sa aiba dreptate.
Factorii care determina forma si marimea burtii la o femeie gravida includ dimensiunea fatului si pozitia acestuia. Daca spatele copilului este paralel cu cel al mamei, marirea sarcinii tinde sa fie neteda.