Activitățile în aer liber prezintă un rol important în viața copiilor, cât și a părinților, mai ales acum în secolul XXI, când sedentarismul cauzat de folosirea în exces a televizorului, calculatorului, tabletei și telefonului afectează dezvoltarea fizică și psihică a copiilor. Din ce în ce mai puțini copii practică sporturi sau se joacă în parc, preferând să stea în casă în fața dizpozitivelor digitale.
Specialiștii atrag mereu atenția asupra acestui aspect și evidențiază permanent necesitatea aerului proaspăt al parcului, socializarea cu colegii de joacă și posibilitatea de a reuși mult mai ușor să se conecteze cu părinții și să lege o legătură puternică.
Joaca în afara locuinței sau în afara școlii/grădiniței este o bună metodă prin care copilul își poate dezvolta vocabularur și limbajul (verbal și non verbal). Printre acestea se mai adaugă și puterea de concentrare. Pentru copii mai introvertiți, care nu pot lega cu ușurință prietenii, se simt mai relaxați în aer liber și pot comunica mai ușor cu cei din jur.
În sezonul rece, vitamina D este abosrbită mai greu, ceea ce se poate observa rapid în comportament și în starea de sănătate generală. Studiile au demonstrat că deficitul de vitamina D poate duce la rahitism în cazul copiilor, dar expunerea la razele de soare împiedică apariția bolii. Dacă observați că, copilul este mai apatic, pentru a rezolva problema, soluția poate fi o ieșire în aer liber, la soare, bineînțeles cu îmbrăcăminte adecvată și cu protecție împotriva razelor UV pentru a evita insolația sau deshidratarea.
Un impact negativ asupra dezvoltării psihice și fizice ale copilului este lipsa legăturii dintre părinți și copii. Din această cauză, conexiunea corectă dintre părinți și copii este crucială, iar un prim început pentru a construi o relație sănătoasă copil-părinte este întreprinderea uni activități împreună, efectuate în aer liber.
În funție de sezon, există numeroase activități care pot fi practicate în aer liber împreună cu cei mici. Prin joacă aceștia reușesc să capete încredere în sine, să rezolve probleme, să facă noi descoperiri, să înteleagă lumea ca întreg și să fie mai independenți. Indiferent de anotimp, copiilor treubie să li se ofere posibilitatea de a practica diferite activități contructive.
Copiii trebuie să desfășoare activități atât în interior, cât și în aer liber împreună cu familia sau prietenii, așa vor reuși să se mențină sănătoși, să devină independenți și cel mai important să lege prietenii noi și să descopere cum să-și depășească limitele în materie de socializare.