Semnele de naÈ™tere sunt niÈ™te pete de culoare apărute pe pielea nou-născuÈ›ilor. Majoritatea semnelor sunt evidente la naÈ™tere. Unele pot disparea pe măsură ce copilul creÈ™te sau din contră pot apărea altele noi. Unele rămân aceleasi dar odată cu trecerea timpului devin mai mari È™i mai evidente.
Există mai multe tipuri de semne de naștere:
- Semnele vascularizate care rezultă din dezvoltarea anormală a vaselor sangvine sau a celor limfatice sub suprafața pielii. Culoarea variază de la roz la roșu și mov.
- Semnele pigmentate de obicei maro, albastre, gri sau chiar negre rezultă ca urmare a unei pigmentări anormale a pielii. Unele semne din naștere mai poartă denumirea de nevi.
Aproape toate semnele de naÈ™tere sunt nedureroase È™i inofensive. Dar este important să consultăm medicul pentru a verifica dacă toate semnele sunt în regulă.
Care sunt cauzele de apariție a semnelor de naștere?
Unele semne derivă din pigmentul pielii, altele sunt vase de sânge grupate. Ele se împart în mai multe tipuri:
- pete (mai sunt numite "muÈ™cături de barză", "săruturi ale ingerilor"): acestea sunt de culoare roz sau rosii, sunt plate È™i subtiri È™i tind să apară în partea din spate a gâtului, pe partea superioara a pleoapelor, deasupra buzelor sau între sprâncene.
- nevi congenitali: acestea pot aparea oriunde pe corp, majoritatea sunt maro și pot varia ca formă și dimensiuni.
- pete "cafe-au-lait": aceste semne sunt netede, ovale, de culoarea nuanțelor de maro, sunt inegale ca formă și se găsesc de obicei pe trunchi, fese sau picioare.
- pete mongoliene: aceste semne sunt netede, de culoare albastră, albastru-gri, sunt mai mici și se găsesc pe spate sau fese.
- hemangioame: aceste semne sunt roÈ™ii, albastre sau purpurii È™i se datorează grupării vaselor de sânge È™i se pot dezvolta uneori È™i în interiorul organismului. Sunt de diferite marimi È™i forme.
- pete de vin: sunt acele semne care la naÈ™tere sunt roz, iar în timp devin roÈ™u-purpuriu. Aceste vene sunt vase de sânge dezvoltate anormal. Acestea pot fi mici sau pot acoperi o mare suprafață a corpului.
Complicații ce pot apărea:
- cele localizate în zona ochilor sunt asociate cu probleme ale glaucomului sau întârzieri de dezvoltare, această afecÈ›iune mai este cunoscută sub numele de Sindromul Sturge-Webber
- hemangioamele de dimensiuni mari, localizate în diverse locuri pot influenÈ›a negativ respiraÈ›ia, vederea È™i probleme de hrănire. Dacă se dezvoltă în interiorul organismului, hemangioamele pot afecta un organ
- cele localizate în zona inferioară a spatelui poate crea probleme ale nervilor È™i fluxului sagvin
- mai multe grupuri de câte È™ase semne "cafea cu lapte" pot fi semnele existenÈ›ei unei maladii genetice numita neurofibromatoză
- anumite semne existente încă de la naÈ™tere pot deveni în timp maligne, să nu mai luam în calcul afectarea din punct de vedere psihologic al copilului în caz că semnele sunt mari È™i localizate la vedere