De la primele întrebări curioase ale unui copilaș cu privire la proveniența unui bebelaș, până la cele ale adolescenților despre controlul nașterilor- părinții pot fi cei mai buni parteneri de discuție, când este vorba de educatia sexuala a copiilor.
Două influențe puternice
Pubertatea determină ceva mai mult decât simpla maturizare a corpului. Ea este cea mai tumultoasă perioadă de tranziție din dezvoltarea oricarui om! Ajunși la vârsta pubertății fetele și băieții trebuie să facă față la două influențe puternice: una de natură hormonală și cealaltă de natură socială.
Majoritatea copiilor traversează fără complicații acești 2-3 ani, dar unii sunt luați de valul acestor două influente.
Hormonii declansează începutul pubertății. Ei generează schimbări fizice dar și psihice.
La baieți, hipotalamusul trimite impulsuri hipofizei, care la rândul ei eliberează hormonii cheie, ți anume: androgenul și testosteronul. La fete, hipofiza determină producția de ovare și a doi hormoni importanți: estrogenul și progesteronul.
Parinții se gândesc adesea numai la transformările fizice pe care le suferă copiii lor la pubertate. Dar trebuie accentuat faptul, că din cauza hormonilor au loc și schimbări psihice, care se pot manifestă prin:
Majoritatea părinților înțeleg nevoia de a spune unei fete în detaliu despre menstruație și despre începerea maturizării ei sexuale. Se subînțelege ca rolul acesta îi revine mamei. De multe ori însă se trece cu vederea că și băiatul trebuie să fie informat despre maturizarea sexuală. Iar acest lucru este de datoria tatălui!