RoÈ™eola este o boală virală, mai puÈ›in contagioasă, care afectează în general, copiii de până la 2 ani. InfecÈ›ia este atât de comuna încât aproape fiecare copil o face înainte de a merge la grădiniță. Două tulpini de virus herpetic sunt cele care cauzaează roÈ™eola. Boala debuteaza de obicei cu febra mare (39-40 grade) È™i poate dura timp de mai multe zile după care apare o eruptie cutanată, urmată de mâncărime.
De obicei, roÈ™eola nu este gravă, foarte rar pot apărea complicaÈ›ii ca urmare a febrei mari iar tratamentul include odihna la pat È™i medicaÈ›ie împotriva febrei.
Simptome specifice roșeolei
Dacă un copil ia virusul de la o persoana bolnavă de roÈ™eolă, simptomele se manifestă abia după o săptămână sau două, este posibil ca infecÈ›ia să nu se manifeste deloc. Dacă sunt vizibile, simptomele includ:
Cauzele apariției
Cea mai frecventă cauză este infecÈ›ia cu virusul herpetic 6 È™i uneori de virusul herpetic 7. Aceste tipuri nu sunt aceleaÈ™i care provoacă răni sau negi genitali. Ca È™i celelalte infecÈ›ii virale, roÈ™eola se răspândeÈ™te de la persoană la persoană prin repiraÈ›ie sau salivă. RoÈ™eola este contagioasă chiar dacă nu se manifestă. Spre deosebire de alte boli care provoacă adevarate epidemii, roÈ™eola poate apărea în orice perioadă a anului.
Factori de risc
Copiii mai mari prezintă un risc mai mare de a contacta boala spre deosebire de nou-născuÈ›i care au primit anticorpi din pantecele mamei. Dar È™i această imunitate dispare în timp È™i cea mai frecventă vârstă la care apare roÈ™eola este între 9 È™i 21 luni.
Diagnostic și tratament
Când copilul prezintă convulsii febrile sau diverse răni, este cazul să apelaÈ›i la un medic. Diagnosticul este dificil de pus deoarece simptomele sunt foarte asemanatoare cu celelalte boli specifice copilăriei. Dacă nu este vorba despre o raceală sau gripă, infecÈ›ie a urechilor sau dureri de gât, atunci medicul aÈ™teaptă apariÈ›ia erupÈ›iilor cutanate înainte de a pune diagnosticul.
Majoritatea copiilor se refac după o săptămână de tratament. Tratamentul constă în medicamente împotriva febrei cum sunt Tylenol sau ibuprofen. A nu se administra aspirină copiilor deoarece există riscul apariÈ›iei sindromului Reye care poate fi destul de serios. Antibioticele nu sunt de asemenea eficiente în cazul roÈ™eolei.
Complicații ce pot apărea
Convulsiile sunt o complicaÈ›ie ce poate apărea ca urmare a creÈ™terii bruÈ™te de temperatură, ce poate cauza pierderea conÈ™tiinÈ›ei È™i pierderea controlului intestinului È™i vezicii urinare. Pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit, roÈ™eola poate fi o mare grijă, deoarece pe lângă faptul că în cazul lor boala trece mai greu, în acest timp ei mai pot contacta È™i alte infecÈ›ii. De asemenea, ei prezintă riscul de a face pneumonie, encefalită sau inflamarea creierului, care poate fi o afecÈ›iune ce amenință viaÈ›a.
Ce este de făcut odată ce boala este contactată?
În primul rând: odihna din plin până când febra dispare. În al doilea, consumul mare de lichide necarbogazoase. Băile cu apă moderată, precum si compresele reci aplicate pe capul bolnavului pot fi de ajutor în ameliorarea febrei. Iar pentru ca boala sa trec de tot, este bine să tineÈ›i copilul în casă pentru mai multe zile.