Dacă sunteți părinți de adolescenți, mai mult ca sigur v-ați confruntat cu această problemă. Înainte de toate, e important să înțelegem ce poate provoca dureri articulare la copii și tineri. În acest sens, Vitamix a pus la punct un ghid complet, pe care îl puteți parcurge în rândurile ce urmează.
Atunci când un copil se plânge de dureri articulare (mai ales în zona membrelor inferioare), părinții pot să îți pună câteva semne de întrebare, dar de obicei, disconfortul e cauzat de procesul de creștere, și vor dispărea de la sine. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de semnele și simptomele care pot indica ceva mai grav.
În acest articol, ne concentrăm pe ceea ce cunoaștem sub termen general de „dureri de creștere” – ce sunt acestea și cum pot fi prevenite/ combătute acasă. Acoperim, însă, și alte câteva posibile cauze ale durerilor articulare la copii și adolescenți, pentru a vă ajuta să înțelegeți când ar trebui să consultați un medic.
Ce sunt durerile de creștere?
Durerile de creștere apar de obicei în mușchii membrelor inferioare și în spatele genunchilor și se manifestă sub formă de crampe ușoare sau severe.
Cercetările sugerează că mai mult de 30% dintre copiii școlari suferă de dureri musculo-scheletice cronice. La aproximativ jumătate dintre acești copii, durerea se datorează procesului de creștere.
Acest tip de dureri apar cel mai adesea în perioada preșcolară și preadolescentă a unui copil și, de obicei, dispar în anii adolescenței. Sunt inofensive și nu sunt un semn al unei afecțiuni grave.
Caracteristicile durerilor de creștere:
Durerile de creștere pot fi pur și simplu un rezultat al stilului de viață foarte activ al celor mici, din timpul zilei, ori pot fi legate de alți factori, cum ar fi oboseala, sindromul picioarelor neliniștite, toleranța scăzută la durere sau chiar deficiența de vitamina D.
Cum să combați/ușurezi durerile de creștere
Nu există un tratament specific pentru durerile de creștere. Cu toate acestea, următoarele remedii la domiciliu pot ajuta la ușurarea disconfortului copilului:
Alte posibile cauze ale durerilor articulare la copii și adolescenți
Durerile articulare pot fi uneori un semn al unei afecțiuni de bază mai grave, inclusiv:
Artrita idiopatică juvenilă. Dacă un copil se plânge frecvent de dureri articulare, atunci cauza poate fi artrita idiopatică juvenilă sau JIA. Aceasta poate provoca durere și inflamare a uneia sau mai multor articulații. Spre deosebire de durerile de creștere, poate afecta și mișcarea sau puterea copilului. Diagnosticul și tratamentul precoce sunt vitale, deoarece JIA poate afecta creșterea osoasă și poate duce la complicații permanente.
Lupusul este o tulburare autoimună care poate afecta aproape fiecare organ din organism. Lupusul este foarte neobișnuit la copiii mai mici, dar devine mai frecvent în anii adolescenței, în special la persoanele de sex feminin. Lupusul este o afecțiune pe termen lung, iar simptomele pot varia în severitate, însă diagnosticul corect și tratamentul precoce sunt, încă o dată, esențiale.
Boala Lyme – caracterizată printr-o erupție circulară în jurul unei mușcături de căpușă, oboseală, febră sau frisoane, dureri articulare sau musculare, ba chiar posibilă paralizie facială, boala Lyme reprezintă un risc mai mare pentru copiii care petrec mult timp jucându-se afară.
Pentru a preveni boala Lyme, copiii ar trebui să poarte pantaloni lungi și cămăși cu mânecă lungă, cât timp sunt afară. Părinții ar trebui, de asemenea, să verifice întregul corp al copilului pentru mușcături de căpușe după ce s-au jucat în aer liber. Diagnosticul precoce și tratamentul bolii Lyme sunt esențiale pentru a preveni complicațiile severe. Oricine suspectează că o căpușă infectată a mușcat copilul ar trebui să consulte un medic, cât mai curând posibil.
Leucemia este un cancer al sângelui care începe în interiorul măduvei osoase. Este cel mai frecvent tip de cancer la copii. Leucemia poate provoca dureri articulare și osoase, de obicei împreună cu alte simptome. Severitatea lor variază în funcție de tipul de leucemie și pot include: anemie, săngerări și învinețiri repetate, infecții și febră recurentă sau persistentă, noduli limfatici umflați, dificultăți de respirație.
Când să consulți un medic?
Solicitați sfatul medicului dacă durerile articulare persistă sau se agravează.
Durerile de creștere sunt o cauză frecventă a durerilor articulare și musculare la copii, și de obicei dispar, pe măsură ce acesta înaintează în vârstă. Cu toate acestea, dacă durerea este persistentă, severă sau neobișnuită, ori însoțită de alte simptome, copilul ar trebui să fie consultat de un specialist.