Odată cu debutul sezonului rece, senzația de sete nu mai intervine cu aceeași frecvență cu care o făcea înainte. Asta poate pune probleme chiar și adulților, care uită să se hidrateze corespunzător – dar cum se traduce asta pentru cei mici? În plus, din ce în ce mai mulți copii suferă de diverse afecțiuni ale pielii, foarte frecventă fiind dermatita atopică. Hidratarea corectă poate contribui esențial la sănătatea organismului și a pielii persoanelor celor mai dragi ție.
În cele ce urmează, îți vom detalia principalele riscuri ale deshidratării și vă vom oferi câteva sfaturi utile pentru a menține cantitatea de apă ingerată în timpul iernii la valorile optime, garantând astfel o cât mai bună funcționare a tuturor organelor.
În lipsa temperaturilor înalte și a transpirației evidente, părinții trebuie să fie mai atenți la nivelul de hidratare al copilului lor, deoarece lipsa acestora poate împiedica copilul să devină conștient că este deshidratat.
Adesea, părinții tind să neglijeze consumul de apă al copilului lor în timpul iernii. Deoarece mecanismul de sete al unui copil nu este încă pe deplin dezvoltat, cu excepția cazului în care i se reamintește frecvent, acesta nu va consuma o cantitate suficientă de apă pentru a menține starea optimă de sănătate. Hidratarea corectă este la fel de importantă pentru sănătatea umană iarna ca și vara.
Deshidratarea poate duce la scăderea capacității de memorare și concentrare
Atunci când copiii nu beau destulă apă, poate interveni deshidratarea. Deshidratarea ușoară nu pune viața în pericol, dar poate provoca mai multe simptome tulburătoare la copii, cum ar fi tulburări cognitive, dureri de cap, concentrare redusă și greață. La copiii mai mici, semnele de deshidratare includ stare de nervozitate, urinare mai rară, uscăciune a gurii și lipsa lacrimilor.
Atunci când copiii sunt hidratați în mod adecvat, au șanse mai mari să aibă performanțe mai bune la școală, atât în studiile lor academice, cât și în activitățile extracurriculare. Studiile arată faptul că, copiii care sunt deshidratați au o memorie mai slabă și probleme de concentrare.
Cum poate un părinte să se asigure că, copilul lor bea cantitatea necesară de apă zilnic?
O metodă ideală pentru a asigura un consum adecvat de apă de către copiii voștri este să stabiliți un program zilnic - amintiți-le să bea un pahar cu apă atunci când începe emisiunea lor TV preferată sau imediat ce intră în casă de la grădiniță sau școală.
Educați-i să bea apă curată sau filtrată, din surse sigure, încurajați-i totodată să le evite pe cele din locuri publice, deoarece puritatea acesteia poate fi discutabilă.
În funcție de nivelul de activitate fizică și de greutatea corporală, copiii trebuie să bea zilnic minim 1,5-2 litri de apă. Puteți consulta medicul pediatru pentru a afla de câtă apă are nevoie copilul dumneavoastră. Această cantitate le va garanta o stare optimă de funcționare a tuturor organelor, susținând totodată digestia și sănătatea pielii!
Pentru copiii agitați cărora nu le place să bea apă, părinții pot încerca următoarele sfaturi:
Hidratarea este imperativă pentru copii, iar părinții trebuie să supravegheze cu atenție consumul zilnic de băuturi al copilului. Furnizarea de apă curată și pură, precum și adjuvanții potriviți, îi va ajuta să se transforme în adulți sănătoși, cu obiceiuri sănătoase!