Ce sunt paduchii?
Păduchii sunt insecte mici care trăiesc la nivelul pielii și se hrănesc cu sânge uman. Când un număr mare de păduchi trăiesc și se înmulțesc pe o persoană se numește infestație sau pediculoză.
Tipuri de paduchi care trăiesc pe oameni:
Păduchi ai capului
Acești păduchi se găsesc de obicei în păr, mai frecvent în spatele gâtului și după urechi. Pediculoza capului se întâlnește cel mai des la copiii preșcolari și la cei din clasele primare.
Păduchi pubieni
Se mai numesc și paduchi lati și se regăsesc de obicei în zona pubiană. Însă se pot gași și în sprâncene, barbă, mustață, în parul de pe piept și mai rar în zona scalpului.
Paduchi de corp
Paduchii de corp traiesc si se gasesc în haine. Stau pe corp numai când se hranesc, dar de obicei nu se văd.
Care sunt cauzele infestației cu păduchi?
Paduchii se răspândesc repede de la om la om, fie prin simplă apropiere sau contact sexual, fie prin împrumutarea și folosirea obiectelor personale ale altei persoane: perie de păr, pălării, haine.
Lipsa de igiena este o altă cauză a apariției păduchilor de corp și pubieni.
Care sunt simptomele pediculozei?
Cel mai comun simptom este senzația de mâncărime. Simptomele depind de tipul de pediculoză, astfel:
- Pediculoza capului poate să nu cauzeze nici un simptom la început. Mâncărimea poate începe după săptămâni sau chiar luni după ce paduchii s-au instalat și-au început să se înmulțească. Scărpinatul poate cauza infecții ale pieli capului.
- Pediculoza pubiană cauzează mâncărime severă. Mușcăturile lor pot cauza urme pe piele, iar dacă păduchii se instalează pe gene, se pot vedea cu ochiul liber ouăle în pielea din zona care este afectată.
- Pediculoza corpului cauzează mâncărimi foarte mari în special noaptea. Scărpinarea poate lăsa urme pe piele.
Scarpinarea frecventă poate cauza infecții grave ale pielii, în cazul păduchilor de cap, putându-se pierde foarte mult păr iar pielea scarpinată poate deveni mai închisă la culoare.
Cum este diagnosticată pediculoza?
Printr-un control fizic atent al părului și al hainelor, medicul poate depista cu ușurință infestația cu păduchi.
Tratamentul pediculozei
Cel mai comun tratament este cel cu cremă, loțiune sau șampon. Dacă infestația este cu păduchi pubieni sau de corp, hainele, lenjeria de pat, lenjeria intimă, prosoapele, toate trebuiesc fierte. Este bine de știut că fără tratament, păduchii nu pot fi omorâți și uneori e nevoie de o perioada îndelungată pentru a scăpa definitv de ei și de ouăle lor. Uneori, se administrează și tratament medicamentos. Dacă mâncărimea este severă și deranjantă, puteți lua pastile antihistaminice.