Când ajungi acasă cu bebeluÈ™ul de la spital, primeÈ™ti foarte multe sfaturi în legătură cu îngrijirea lui. Cel mai important esta să procedezi aÈ™a cum crezi tu ca este cel mai bine. Nu există bebeluÈ™ comun, copilul tău va fi unic pentru tine cum mănâncă, doarme sau chiar plânge.
În primele săptămâni începe să iasă la suprafață personalitatea copilului, dacă este tăcut sau gălăgios, agitat sau foarte liniÈ™tit.
Vor fi perioade foarte agitate, când nimeni nu poate explica ce se întâmplă, dar tu trebuie să experimentezi care este poziÈ›ia lui preferată când se liniÈ™teÈ™te cel mai bine.
Cordonul ombilical cade cam în a doua săptămână după naÈ™tere, dar sunt bebeluÈ™i la care doar în a treia săptămână. Până nu cade cordonul ombilical, nu ai voie să faci baie bebeluÈ™ului, doar să îl stergi cu un burete.
În prima săptămână, bebeluÈ™ul doarme cam 12 ore pe zi, dar după ce va trece peste trauma cauzată de naÈ™tere, va dormi mai puÈ›in, iar cam după 2 luni se ve regla programul lui de somn.
BebeluÈ™ilor de vârsta asta li se face foame cam în 2-3 ore, iar dacă îi este foame trebuie alăptat. Încerca să-l alăptezi cât mai încet , în timpul mâncării să se odihnească de mai multe ori, iar după mâncare o jumatate de oră să fie È›inut în È™ezut.
Dacă pe corpul sau faÈ›a bebeluÈ™ului observi diferite zgârieturi, însemană că este timpul să îi tai unghiile. Cel mai indicat este cand doarme. FoloseÈ™te o forfecuță rotundă, taie unghia dreaptă, dar ai grijă, nu prea aproape de piele.
Ca proaspăt părinte, sigur vei avea o mulÈ›ime de întrebări în legătură cu îngrijirea bebeluÈ™ului tău, în acest caz nu ezita să ceri părerea medicului pediatru sau a medicului de familie.