Din momentul concepÈ›iei încep o serie de modificări în organsim, care servesc la dezvoltarea sănătoasă a fătului. Pe lângă creÈ™terea burtei, schimbările hormonale È™i cele de È›esut conjunctiv lasă urme atât în starea pielii cât È™i a părului.
Îngrijirea pielii
În timpul sarcinii de obicei sunt preferate preparatele din ingrediente naturale, pentru a proteja organismul de toate reactivele È›i parfumurile inutile. Merită păstrate produsele anterioare care s-au dovedit a fi bune, pentru că un produs nou poate cauza reacÈ›ii alergice sau iritaÈ›ii. În timpul sarcinii, în funcÈ›ie de organism, pielea poate deveni mai grasă, pot aparea puncte negre sau coÈ™uri sau pielea poate deveni foarte uscată, foarte dură. Pentru tratarea problemei se poate cere sfatul unui dermatolog sau cosmetician. Perioadei de sarcină este caracteristic de asemenea transpiraÈ›ia mai abundentă decât anterior. Pentru baie se recomandă geluri de duÈ™ sau săpunuri care au valorea PH-ului egală cu cea a pielii sau neutră.
Fără vergeturi
Odată cu creÈ™terea fătului, creÈ™te È™i circumferinÈ›a burtei. Dezvoltarea vergeturilor depinde în mare parte de factorii constituÈ›ionali È™i ereditari. Merită să ne ungem pielea cu cremă încă din primele luni a sarcinii, nu doar suprafaÈ›a burtei dar È™i sânii È™i coapsele, deoarece È™i aici pot apărea vergeturi. În ultima perioadă a sarcinii întinderea puternică a pielii cauzează mâncărimi puternice care de asemenea se poate ameliora cu ungerea regulată a pielii.
Schimbarea culorii
Din cauza schimbărilor hormonale din timpul sarcinii pistrui, aluniÈ›ele devin mai închise la culoare È™i pot creÈ™te la marime, fiind benigne, dar merită cerută părerea unui specialist dermatolog. De asemenea mamelonul devine mai închis la culoare, în linia de mijloc a abdomenului se poate dezvolta o dunga mai închisa. Aceste modificări dispar de obicei după naÈ™tere. Pentru prevenirea tulburărilor pigmentare este recomandat ca È™i iarna să se folosescă o cremă corespunzătoare de protecÈ›ie solară.
Îngrijirea părului
În timpul sarcinii ca urmare a creÈ™terii producÈ›iei de sebum, scalpul devine mai gras È™i necesită spălări mai frecvente decât înainte. În această perioadă se recomandă evitarea produselor chimice puternice pentru coafură, se recomandă, mai bine, coloranÈ›i pentru păr. Hormonii de întreÈ›inere a sarcinii impiedică căderea părului, astfel în timpul sarcinii putem obÈ›ine un păr frumos È™i puternic, însă din a 5 lună după naÈ™tere observăm deja o intensă cădere de păr. Părul va deveni iar cel din înaintea sarcinii, cam când copilul va ajunge la prima zi de naÈ™tere.