Există 20 de amioacizi diferiți care alcătuiesc proteinele, iar 9 dintre cei 20 sunt considerați amioacizi esențiali, ceea ce înseamnă că aceștia nu pot fi sintetizați de către organism și trebuie obținuti prin aport extern. Dintre cei 9 aminoacizi esențiali, trei sunt aminoacizi cu lanț ramificat: leucină, izoleucină și valină.
„Lanțul ramificat” se referă la structura chimică a BCAA, care se găsesc în alimente bogate în proteine, cum ar fi ouăle, carnea și produsele lactate. De asemenea sunt niște suplimente alimentare populare în rândul sportivilor, regăsit de cele mai multe ori sub formă de pudră.
1.Crește masa musculară
Una dintre cele mai populare utilizări ale BCAA este creșterea masei muscualre. Leucina activează sinteza proteinelor musculare. Deși BCAA-ul poate crește sinteza proteică la nivelul țesutului muscular, sinteza nu poate fi completă fără ceilalți aminoacizi esențiali, cum ar fi cei găsiși în proteinele din zer sau în alte surse complete de proteine.
2.Reduce febra musculară
Unele cercetări sugerează că BCAA poate ajuta la scăderea durerilor muscualre după un antrenament intens. Această durere este numită durere musculară cu debut întârziat, care se dozvoltă la 12 până la 24 de ore după antrenament și poate dura până la 72 de ore.
Suplimentarea cu BCAA, în mod special după antrenament v-a ajuta la o recuperare mai rapidă și mai eficientă.
3.Reduce oboseala
Toată lumea se confruntă cu oboseală și epuizare din cauza exercițiilor fizice intense. Cât de rapid se instalează starea de oboseală depinde de mai mulți factori, inclusiv intensitatea și durata, condițiile de mediu și nivelul de fitness.
4.Previne pierderile musculare
Proteinele musculare sunt în mod constant descompuse și reconstruite (sintetizate). Echilibrul dintre descompunerea și sinteza proteinelor musculare determină cantitatea de proteine din mușchi. Astfel, suplimentele cu BCAA inhibă degradarea proteinelor musculare.
5.Eficient în bolile hepatice
BCAA poate îmbunătăți sănătatea persoanelor cu ciroză, o boală cronică în care ficatul nu funcționează corespunzător ți see estimează că 50% dintre persoanele cu ciroză vor dezvolta encefalopatie hepatică. Mai multe studii au arătat că administrarea de BCAA poate oferi o protecție împotriva cancerului hepatic la persoanele cu ciroză hepatică.