Zaharul este unul dintre cele mai vechi alimente din lume. Fiind un ingredient foarte des folosit, in special in deserturi si la indulcirea bauturilor, oamenii tind sa ignore efectele negative pe care acesta le poate dezvolta in timp.
Iata doar cateva efecte negative ale zaharului alb, consumat in exces:
- Afecteaza sistemul cardiovascular.
- Determina depunerea grasimii abdominale.
- Rezistenta la leptina- ignorarea hormonului care transmite creierului saturatia.
- Determina cateva tipuri de cancer si chiar favorizeaza dezvoltarea tumorilor.
- Accelereaza procesul de imbatranire.
Din fericire exista o varietate de produse naturale cu care putem inlocui zaharul. Magazinul naturist Vitamix ofera o gama larga de produse, printre care se regasesc urmatoarele:
- Pulberea de Stevia este un indulcitor natural sanatos de 10-15 ori mai dulce decat zaharul. Stevia Rebaudiana este o planta originara din America de Sud si populara de sute de ani in zona Braziliei si a Paraguayului. Extractul din stevie este un indulcitor natural de 300 de ori mai dulce decat clasicul zahar. Radacina era folosita pentru ungerea pielii. Rizomii contin tanin, crizofaneina, gluco-emodina, reocrizina si gluco-reina.
- Fructoza este un produs destinat folosirii curente ca indulcitor, avand un gust dulce, mai bun decat zaharul si o putere de indulcire de 1.5-2 ori mai mare ca a zaharului. Aceasta este o substanta dulce care participa la metabolismul glucidic in absenta insulinei, scurtcircuitand reactiile metabolice nedorite determinate de acest hormon (acumularea de grasimi, catabolizarea proteinelor in cura de slabire, etc).
- Erythritolul este produs din glucoza prin fermentare cu drojdie. Este aproape la fel de dulce ca zaharul de masa insa este aproape non-caloric, nu produce carii dentare si este absorbit foarte bine de organism.
- Xylitolul este un indulcitor folosit in mod natural ca un inlocuitor al zaharului. Consumul de xilitol in loc de zahar determina diminuarea a cresterii nivelului de glucoza in sange dupa consum. A fost demonstrat eficienta xylitolului in igiena orala, curatarea sistemului respirator, diabet, controlul greutatii, sanatatea oaselor, sanatatea pielii.
- Zaharul de cocos este un indulcitor natural, inlocuieste cu succes zaharul alb. Este bogat in minerale si in vitaminele complexului B, este considerat un antioxidant excelent si are mai putine calorii decat zaharul alb. Are un gust usor caramelizat.
- Zaharul de mesteacan este un indulcitor natural care nu afecteaza dantura, se absoarbe mai usor decat zaharul, reduce pofta de mancare, mentine glicemia sanguina si imbunatateste digestia.
- Siropul de agave este extras din agave, o planta exotica din Mexic. A aparut pe piata pe la inceputul anilor ’90 fiind promovat ca indulcitor natural cu indice glicemic scazut, dar cu valori nutritionale extraordinare. Este extrem de benefic in vederea inlocuirii zaharurilor, fiind recomandat diabeticilor si celor care vor sa slabeasca.