Știați că obezitatea îi afectează pe mai puțin de 4% din japonezi, față de 10% pe europeni și aproape 30% pe americani?
Secretul japonezilor: alimentatia sanatoasa.
În Japonia, sau Țara Soarelui Răsare cum i se mai spune, oamenii trăiesc mult, Japonia numără peste 20000 de centenari, deținând recordul absolut de longevitate. Asta pentru că alimentația lor este, pe cât de simplă, pe atât de complexă.
Hrana specifică, sănătoasă, rafinată, îl cucerește și pe cel mai pretențios gurmand, este cel mai bun aliat al siluetei și nu în ultimul rând, ajută la prevenirea unora dintre cele mai grave boli cu care se confruntă umanitatea. Un lucru demn de invidiat în Japonia: speranța de viață medie este de 78 de ani la bărbați și nu mai puțin de 85 de ani în rândul femeilor, mai bine zis cu peste un deceniu dacă ne raportăm la România.
Problema obezitații (implicit a bolilor legate de aceasta) este aproape inexistentă printre cetățenii arhipelagului, dar bineînțeles fără a-i include pe celebrii luptători sumotori, care fac eforturi uriașe pentru a-și spori masa trupului.
Incidența bolilor cardiovasculare, a cancerului, mai ales a celui de sân și prostată, este de patru ori mai mică în Japonia decât în alte țări industrializate? De ce oare?
Pe de o parte pentru că aici, persoanele în vârstă sunt extrem de bine tratate, poate chiar venerate, îngrijirea lor de către rude sau apropiați fiind un adevarat cult.
Pe de altă parte, pentru că atenția care se acordă mesei este uriașă, lucru perfect justificat, ținând seama că în cultura nipona, alimentația sănătoasă și sănătatea sunt strâns legate.
Spre deosebire de Europa unde oamenii preferă mâncarea consistentă, în Japonia, fără a se face rabat de la arome și gusturi, predomină alimentele care ajută la păstrarea sănătății.
Sortimente de mâncăruri ușoare
Pentru a evita senzația de prea plin, balonarea si alte probleme ce țin de digestie, pricinuite de ingerarea unor cantități mari de alimente greu de digerat, când se ridică de la masă, japonezii sunt sătui deși mănâncă atât cât le cade bine. Acest obicei se leagă de percepția fină a senzației de sațietate, care le permite să se oprească din mâncat inainte de a se simți ultraplini. Rezultatul: un aport caloric cu mult inferior față de cel al europenilor sau americanilor. Iar acest lucru nu poate fi decât benefic pentru sănătate.
Sfat: Ajustați cantitatea de alimente în funcție de cerințele organismului. Ca să reușiți, trebuie să învățați să recunoasteți semnalele foamei, să faceți distincția dintre necesitate și poftă și mai ales să acordați suficient timp mesei. Dacă ne hranim în grabă, mâncăm mai mult fără a fi necesar, deoarece senzația de sațietate se instalează la aproximativ un sfert de oră de la prima îmbucătură.
Optați pentru legume și fructe
Vegetalele sunt omniprezente în regimul alimentar al japonezilor. Fructele și legumele sunt sațioase și furnizează organismului nutrienți foarte importanți (vitamine, minerale, fibre si polifenoli). Cel mai adesea, sunt supuse unei prelucrări la cald foarte reduse, fiind fierte numai câteva minute.
Bucătăria japoneză include legume occidentale și asiatice: dovleceii, vinetele, rosiile, cartofii sau napii se combină foarte bine cu varza chinezească, mugurii de bambus și radacinile de lotus. Ierburile aromatice, bogate și ele în antioxidanți, sunt și ele nelipsite, fiind apreciate atât pentru savoare, cât și pentru calitațile lor curative deosebite.
Sfat: Începeți întotdeauna cu o supă fără carne sau câteva felii de legume crude. Astfel, valoarea energetică totală a dejunului va scădea considerabil. Legumele, datorită conținutului sporit de fibre, prezintă avantajul sațietății rapide, furnizând organismului un număr minim de calorii și maxim de nutrienți.
Soia sub toate formele
Aliment de bază în gastronomia japoneză, soia este o leguminoasă care se folosește proaspată, cel mai adesea adaugată în salate sau ca garnitură. Planta conține izoflavonoide, estrogen vegetal, care interferează pozitiv cu hormonii fiziologii. Un consum ridicat de soia reduce substanțial riscul cancerului la sân, de endometru și de prostată. Mâncând consecvent soia, femeile aflate la menopauza scad intesitatea simptomelor caracteristice.
Sfat: Doza de soia pe care nu trebuie să o depasiți zilnic este de un miligram pe kilogram corp. De această recomandare trebuie să țină cont mai ales femeile cu antecedente, personale sau familiale, de cancer la san.
Grăsimi de calitate
Carne, brânzeturi si produse lactate în cantitați limitate, fără unt sau smântână. Regimul tradițional japonez implică consumul unor cantități mici de grăsimi saturate. Lipidele care provin în mare parte din pește și uleiuri vegetale sunt în număr foarte mic și de o calitate excelentă. La gătit, japonezii utilizează ulei de rapiță care conține proporții ideale de omega-3 și omega-6.
Sfat: uleiul de rapiță este mai sănătos netratat termic. Numai o lingură furnizează jumatate din nevoile zilnice de omega-3.
Nelipsitul orez
Orezul, sub toate formele, face parte integrantă din fiecare masă a japonezilor. În plan dietetic, furnizează glucide complexe, care asigură energia necesară, fără însă a încărca organismul și cu lipide. Orezul nipon se asezonează cu câteva picături de sos de soia.
Sfat: Orezul se poate înlocui din când în când cu cereale (grâu, secară, ovăz) și leguminoase (mazăre, linte, fasole alba). Avantaj: reduc creșterile bruște ale nivelului insulinei în sânge.
Ceaiul verde, un must have!
Acest tip de ceai se numără printre cele mai populare băuturi în Japonia. Se distinge prin incomparabila bogație de antioxidanți care frânează procesul îmbătrânirii. Foarte diuretic, drenează toxinele din corp.
Sfat: Ceaiul verde se găsește de cumpărat în toate formele și se poate consuma în cantități nelimitate.
Pește fără măsură!
În dietă japoneză, proteinele sunt furnizate aproape în întregime de carnea din pește. De altfel, în Tokyo se gasește cea mai mare piață de pește din lume: mai mult de trei mii de varietăți sunt prezentate pe tarabe. Tonul, somonul, macroul, dorada sunt cele mai căutate.
Având puține calorii, bogat în proteine de cea mai bună calitate, peștele furnizează acizi din familia omega-3, excelenți pentru sănătate și moral. În egală măsură, constituie o formidabilă sursă de minerale și vitamine.
Sfat: Crud sau sub formă de sushi, fiert la aburi sau prăjit pe grătar, peștele se pretează la orice preparare. Pentru a lărgi paleta de gusturi puteți adăuga în meniu creveți, icre proaspete, moluște sau bucăți de crab, toate sărace în grăsimi saturate.