Fasolea reprezintă una din cele mai ieftine, delicioase și mai sănătoase legume. O dietă pe bază de mâncăruri cu fasole nu numai că aduce o mulțime de beneficii asupra stării de sănătate, dar s-a demonstrat că această are și proprietăți longevive.
Dieta locuitorilor Statelor Unite este una foarte bogată în grăsimi, care deseori se ridică la aproximativ 40-50% din necesarul zilnic de calorii. Mâncărurile bogate în grăsimi sunt adesea relaționate cu apariția cancerului.
Organismul uman are nevoie de grăsimi, dar pentru a fi și sănătos, trebuie alese acele grăsimi care ne sunt benefice. Legumele și fasolea sunt o alegere bună în acest sens, care pe lângă faptul că sunt furnizoare de grăsimi bune, sunt bogate în proteine și fibre dietetice. Și asta nu e tot: legumele și fasolea în special conțin carbohidrați, glucide și substanțe nutritive responsabile de furnizarea energiei în mușchi și creier.
Fasolea are avantajul de a fi absorbită lent în fluxul sanguin, oferind energie pe o durată mare de timp. Fibrele conținute de fasole sunt extrem de importante pentru sănătatea tubului digestiv, pentru reducerea nivelului de colesterol și poate ajuta la reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer.
Un alt beneficiu al fasolei este acela că poate fi păstrată o perioada relativ mare de timp. Dacă este depozitată corespunzător, fasolea își păstrează calitățile timp de 6-12 luni. Se pătsrează etanșată la loc răcoros, uscat, însă nu la frigider.
Pentru a reduce eventualele neplăceri care apar la nivelul tubului digestiv de la mâncarea cu fasole, bucătarii specialști o asociază cu ierburi și condimente, cum ar fi feniculul, anasonul, curcuma, mărarul, oregano, rozmarinul sau frunze de dafin.
Cele mai bune boabe de fasole sunt cele de culoare închisă, care conțin proteine, fibre și antioxidanți. Cea mai mare concentrație de antioxidanți se regăsește în următoarele tipuri de fasole după cum urmează: boabe negre, apoi roșii, urmate de cele maro, galbene și albe.
Un consum de fasole săptămânal poate reduce riscul de boli de inimă, infarct, atac de cord.