Obezitatea este o afecțiune complexă ce implică un exces al țesutului adipos. Este considerată o problemă medicală serioasă deoarece crește riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune arterială și anumite tipuri de cancere.
Cauzele obezității sunt variate, deși există influențe genetice, comportamentale, metabolice și hormonale asupra greutății corporale. Consumul a mai multor calorii decât arderea lor prin activități zilnice normale și exerciții fizice va duce în final la creșterea țesutului adipos în exces.
Obezitatea rezultă de obicei dintr-o combinație de cauze și factori contributivi:
Influențele familiale
Genele moștenite de la părinți pot afecta cantitatea de grăsime corporală pe care o depozitează organismul și unde este distribuită. Genetica oate juca, de asemenea, un rol în modul în care corpul transformă alimentele în energie, în modul în care copulr reglează apetitul și în modul în care coprul arde caloriile în timpul exercițiilor fizice.
Obezitatea tinde să se „moștenească”. Acest lucru nu este datorat în totalitate genelor ci membrii familiei tind să împărtășească obiceiuri alimentare și activități similare.
Anumite boli sau medicamentație
Obezitatea este asociată cu anumite probleme medicale precum sindromul Prader-Willi, sindromul Cushing sau alte afecțiuni.
Unele medicamente pot duce la creșterea în greutate dacă nu se acordă o atenție dietei sau activității fizice. Dintre aceste medicamente amintim: antidepresive, anti-convulsice, antidiabetice orale, antipsihotice, steroizi și beta-blocante.
Probleme sociale și econimice
Factorii sociali și economic sunt legați de obezitate. Evitarea obezității este dificilă în zonele în care lipsește accesul pentru mișcare. Lipsa cunoștințelor în ceea ce privește mâncarea sănătoasă sau lipsa accesului la mâncare sănătoasă. În plus, persoanele din anturaj pot influnța alegerile alimentare.
Vârsta
Obezitate poate apărea la orice vârstă, chiar și la copii. Dar o dată cu înaintarea în vârstă schimbările hormonale și scăderea activității fizice cresc riscul.
Alți factori: