Metabolismul este un termen care înglobează toate reacțiile chimice din organismul uman. Aceste reacții chimice mențin organismul într-o stare, numită homeostazie. Cu toate acestea, cuvântul metabolism este adesea folosit interschimbabil cu rata metabolică sau cu numărul de calorii pe care le ardeți.
Cu cât este mai accelerat, cu atât colorile se ard mai mult și mai ușor pentru a putea pierde în greutate. Având un metabolism crescut poate oferi energie și te va face să te simți mai bine.
1.Consumă proteine la fiecare masă
Consumul de alimente poate crește metabolismul pentru câteva ore. Acesta se numește efectul termic al alimentelor (TEF) și este reprezentat de caloriile suplimentare necesare pentru a digera, a absorbi și a procesa nutrienții.
Proteinele cresc cel mai tare TEF și cresc rata metabolică cu până la 15-30%, comparativ cu carbohidrații și grăsimile (5-10% respectiv 0-3%). S-a demonstrat că proteinele ajută la instalarea senzației de sațietate și împiedică mâncatul în exces. Consumul mai mare de proteine poate reduce scăderea metabolismului asociat cu pierderea grăsimilor. Acest lucru se datorează faptului că reduce pierderile de țesut muscular, care este un efect secundar comun al dietei.
2.Bea mai multă apă rece
Persoanele care beau apă în locul băuturilor îndulcite cu zahăr au un succes mai mare la scăderea în greutate și de a-și menține greutatea. Băuturile îndulcite cu zahăr conține multe calorii, iar înlocuirea lor cu apă va reduce și caloriile consumate în plus.
Studiile au demonstrat că, consumul a 0.5 litri de apă crește rata metabolică în repaus cu 10-30% pentru o oră. Acest efect se poate îmbunătății dacă se consumă apă rece, deoarece organismul va folosi energie suplimentar pentru a încălzi apa la temperatura corpului.
Pe lângă acest efect, apa mai te poate ajuta să mănânci mai puțin. Consumând un pahar cu apă înainte cu 30 de minute înainte de masă, te va ajuta să mănânci mai puțin.
3.Alege antrenamentele de tip HIIT
Antrenamentele pe intervale de intensitate mare (HIIT) sunt explozii de actvitate fizică rapide și foarte intense. Te ajută să arzi grăsimile mai ușor prin creșterea ratei metabolice, chiar și după antrenament. Se crede că acest efect este mai mare pentru antrenamentele de tip HIIT decât alte tipuri de exerciții. În plus, s-a demonstrat că antrenamentele HIIT ajută la arderea grăsimilor.
4.Ridică greutăți
Mușchii sunt mai metabolic activi decât grăsimile, și creșterea masei musculare ajută și la creșterea metabolismului. Adică, vei arde mai multe calorii în fiecare zi, chiar și în repaus. Ridicarea de greutăți ajută la păstrarea țesutului musculare și combate scăderea metabolismului care poate apărea în timpul pierderii în greutate.
5.Stai mai mult în picioare
A sta prea mult pe scaun este rău pentru sănătatea ta. Unii oameni de știință l-au numit „noul fumat”. Perioadele lungi petrecute pe scaun ard mai puține calorii și pot duce la creșterea în greutate.
Dacă locul de muncă se petrece la un birou, încearcă să ai și perioade în care stai și în picioare, poți arde un extra de 174 de calorii.
6.Consumă ceai verde
Ceaiul verde ajută la creșterea metabolismului cu 4-5%. Acest ceai ajută la convertirea grăsimilor stocate în acizi grași, care crește arderea grăsimilor cu 10-17%. Sunt bune atât pentru scăderea în greutate cât și la menținerea greutății.
Se crede că proprietățile sale de stimulare a metabolismului pot ajuta la prevenirea temutului platou care apare din cauza scăderii metabolismului.
7.Consumă alimente picante
Ardeiul conține capsaicină, o substanță care poate accelera metabolismul. Totuși, mulți oameni nu pot tolera mâncarea picantă la dozele necesare pentru a avea un efect semnificativ.
8.Dormi
Lipsa somnului este un risc major pentru obezitate. Acest lucru poate fi cauzat de efectele negative ale privării de somn asupra metabolismului. Lipsa somnului a fost legat de creșterea nivelului de zahăr din sânge și de rezistența la insulină, ambele fiind un risc mare de a dezvolta diabet de tip 2.
9.Consumă cafea
Studiile au arătat că, cafeina din cafea pot accelera metabolismul cu 3-11%, la fel ca și ceaiul verde. Cu toate acestea, acest lucru pare să afecteze mai mult oamenii slabi. Într-un studiu, cafeaua a crescut arderea grăsimilor cu 29% pentru femeile slabe, dar doar cu 10% pentru femeile obeze.
Efectele cafelei asupra metabolismului și arderii grăsimilor pot contribui, de asemenea, la pierderea și menținerea în greutate cu succes.
Făcând schimbări sănătoase în stilul de viață și adăugarea acestor recomandăr în rutina zilnică, va duce la creșterea metabolismului. Având un metabolism mai accelerat te va ajuta la peirderea în greutate și îți va oferi mai multă energie pe parcursul zilei.