Noi studii demonstrează că mișcarea picioarelor este crucială pentru sănătatea creierului. De fapt, exercitarea mușchilor picioarelor ajută creierul să producă neuroni noi, potrivit studiul. Constatările ajută cercetatorii să înțeleagă mai bine progresia bolilor neurologice și motor neuronale.
Urcatul și coborâtul scărilor pot ajuta la menținerea sănătoasă a creierului.
Atât astronauții, cât și oamenii care au rămas imobilizați în pat pentru perioade prelungite de timp suferă multe schimbări fizice. Fie se datorează lipsei gravitației sau odihnei prelungite la pat, mușchii corpului tind să se atrofieze. De fapt, cercetările arată că activitatea restrânsă a mușchilor afectează întreaga funcție neuromusculară.
Legatură dintre mișcare și creier este cunoscută a fi una puternică. De exemplu, știm că cortexul motorului cerebral trimite semnale către măduva spinării, pentru a obține contracții a unor grupe specifice de mușchi.
Interesant, atunci când unele zone ale creierului responsabile de mișcare sunt deteriorate, creierul încearcă să se "repare" prin neuroplasticitate - adică capacitatea neuronilor de a-și remapa conexiunile, determinând o altă parte a creierului să preia această sarcină.
Recent, tot mai multe cercetări s-au concentrat asupra efectului activității fizice voluntare asupra sănătății creierului.
De exemplu, unele studii au arătat că exercițiile fizice pot induce neurogeneză - ceea ce înseamnă că poate ajuta creierul să formeze noi celule nervoase -, precum și să contracareze efectele pe care le are asupra hipocampusului, zona cheie pentru memorie și pentru prelucrarea informațiilor.
Acum, un nou studiu analizează modul în care celulele stem neurale sunt afectate de mișcarea redusă a membrelor. Celulele stem neurale sunt celule stem nediferențiate care vor continua să se dezvolte fie în neuroni, fie în alte celule ale creierului.
Echipa de cercetători au limitat pentru o perioadă de 28 de zile mișcarea membrelor posterioare la șoareci. Un alt grup de control de șoareci a fost lăsat să se miște liber. La sfârșitul perioadei de studiu, oamenii de știință au examinat o zonă din creierul soarecilor numită regiunea sub-ventriculară - care este o zonă cheie pentru sănătatea celulelor nervoase, precum și locul în care celulele stem neuronale se diferențiază în neuroni.
Studiul a arătat că restricționarea activității fizice a redus celulele stem neuronale cu 70%, comparativ cu grupul de control. În plus, soarecii a caror mișcare a fost restrictionată au avut subdezvoltați neuronii și oligodendrocitele, care sunt celulele gliale al cărui rol principal este de a proteja celulele nervoase.
Principalul efect al noilor descoperiri constă în faptul că activitatea picioarelor - exercițiul care poartă greutatea corpului, în special - "spune" creierului să producă neuroni sănătoși, care sunt cheia capacității noastre de a face față stresului și schimbărilor de viață.
Exercițiile care implică echilibrul corpului cum ar fi dansul, mersul pe jos, drumețiile, scările, tenisul și ridicarea de greutății reprezintă cele mai bune forme pe activități fizice pentru sănătatea creierului.
Cercetătorul Raffaella Adami concluzionează: "Nu este un accident că suntem meniți să fim activi: să mergem, să fugim, să ne culcăm să ne asezăm și să ne folosim mușchii picioarelor pentru a ridica lucrurile".
"Sănătatea neurologică nu este o stradă cu sens unic unde creierul spune mușchilor: ridică-te, umblă, oprește-te și așa mai departe", adaugă ea. Studiul nostru susține ideea că oamenii care nu sunt în stare să facă exerciții - cum ar fi pacienții care sunt imobolizați la pat sau chiar astronauții cu misiuni spațiale extinse - nu numai că își pierd masa musculară, dar chimia corpului lor este modificată la nivel celular și chiar sistemul lor nervos este afectat negativ".