Deshidratarea este procesul prin care se pierde mai multă apă din organism decât este consumată iar corpul nu posedă suficientă apă pentru a-și desfășura în mod natural funcțiile.
Simptomele blânde de deshidratare includ: slăbiciune, amețeală, oboseală, în timp ce simptome mai grave precum: sete, uscăciune excesivă a gurii, tensiune arterială scăzută, febră, bătăi puternice de inimă, delir, inconștientă, simptome ce pot duce la urgență. Printre cauzele deshidratării enumeram: diareea, vărsatul, febra sau transpiratul excesiv.
Apa este ingredientul majorității produselor cosmetice și un element esențial în îngrijirea pielii, însă există anumite preconcepții privind eficiența apei în sănătatea pielii noastre.
Ea joacă un rol importanat în toate procesele biologice ale corpului.
Când este vorba de piele, necesitatea apei rezultă din funcționarea eficientă a enzimelor care stimulează procesele de înlocuire a celulelor moarte sau îmbătrânite. Adevărat este și faptul că deshidratarea duce la schimbarea aspectului pielii, însă bineînțeles că în acest caz vorbim despre deshidratarea completă a corpului. În majoritatea cazurilor, deshidratarea pielii nu este un indiciu al deshidratării corpului și consumul unei cantități mari de apă nu va avea un impact semnificativ în hidratarea pielii. De aceea, în cazul unei pieli deshidratate, soluția este consolidarea barierei pielii. Ce înseamnă bariera pielii? Bariera pielii este de fapt stratul care se află chiar în mijlocul epidermei, bogată în lipide ca acizi grași, colesterol și ceramide.
Când pielea este sănătoasă, acest strat este responsabil de păstrarea pielii hidratate și îndepărtarea iritațiilor. În schimb, când această barieră este compromisă, pielea ta pierde apă, rezultatul fiind uscarea pielii, fiind predispusă într-o mare măsură iritațiilor și reacților alergice. În timpul ierii de obicei, pielea se usucă mai repede decât de obicei și asta din cauză că bariera despre care vorbeam adineauri este afectată, lipidele nu reușesc să mențină eficient celulele, aspectul pielii devenind unul parcă "lipsit de viață".
Cea mai bună modalitate de a lupta împotriva pielii uscate este să protejezi pe cat de bine posibil bariera pielii responsabilă de hidratarea acesteia. Ca si recomandare, folosiți acele creme și loțiuni hidratante care conțin lipide prezente în mod normal în pielea ta, precum: acid stearic, colesterol și ceramide. Glicerina, un alt element important în hidratarea pielii, este ușor de găsit în multe produse existente pe piață.
Apa este vitală pentru organismul nostru, ea reprezintă baza tuturor lichidelor corpului, inclusiv a sangelui și a sucurilor digestive, ajută în procesul de transpirație și absorbție a alimentelor, precum și la eliminarea substanțelor nefolositoare.
În cazul adulților, în fiecare zi se pierd minim 10 pahare de lichide (aproximativ 2,5 litri) prin respirație, transpirație și eliminarea substanțelor nefolositoare. Zilnic, se pierd și electroliți, minerale cum este calciul, sarea, potasiul, responsabili de menținerea echilibrată a lichidelor în corp.
Soluții de prevenire a deshidratării pot fi: consumul potrivit de apă în perioada de îmbolnăvire, în cazul activitatăților fizice. Ai grijă să bei suficientă apă, indiferent de anotimp, deși se recomandă că vara să se bea puțin mai multă.