Zilele DVR Pharm
toate produsele cu -12% reducere
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Dieta mediteraneeană

Dieta mediteraneeană
     

Este posibil să fi auzit de dieta mediteraneană. Acest tip de dietă este adesea promovată pentru a reduce riscul de boli de inimă, depresie și demență. Dietele tradiționale ale țărilor care se învecinează cu Marea Mediteraneană diferă ușor, așa că există diferite versiunu ale dietei mediteraneene.

S-a observat că că aceste țări prezintă o rată scăzută de boli cronice, iar speranța de viață a adultului este mai mare decât media, în ciuda accesului limitat la asistență medicală. Se crede că dieta a contribuit la acest aspect, fiind bazată pe alimente precum: fructe, legume, fasole, nuci, cereale integrale, pește, ulei de măsline, cantități mici de lactate și vin roșu. 

Cum funcționează?

Dieta mediteraneeană este un plan alimentar bazat în principal pe plante, care include aportul zilnic de cereale integrale, ulei de măsline, fructe, legume, fasole și alte leguminoase, nuci, ierburi și condimete. Alte tipuri de alimente precum proteina animală este consumată în cantități mai mici, de preferat pește sau fructe de mare. 

Există câteva puncte forte suplimentare care fac acest plan alimentar unic: 

  • GRĂSIMI SĂNĂTOASE. Uleiul de măsline este recomandat ca grăsime primară în consumul zilnic, înlocuid alte uleiuri și grăsimi nesănătoase (unt, margarină). Sunt evidențiate și alte alimente care conțin în mod natural grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, nuci și pește gras precum somonul și sardinele. Dintre toate acestea, nucile și peștele au un conținut bogat de acizi grași omega-3.
  • PROTEINA ANIMALĂ. Se recomandă consumul peștelui de cel puțin 2 ori pe săptămână, iar carnea de pasăre, ouăle și lactate (brânza sau iaurtul) în porții mai mici fie zilnic ori de câteva ori pe săptămână. Se preferă consumul de carne roșie de câteva ori pe lună. 
  • HIDRATAREA. Apa este principala băutură consumată zilnic, de asemenea este permis consumul de vin roșu la mese (1-2 pahare pe zi la bărbați și un pahar pe zi pentru femei).
  • SPORT. Se recomandă practicarea de activitate fizică zilnică (plimbări, activități ludice, alergat, fitness)

Ce spun cercetările?

Cercetătorii au demonstrat în nenumărate rânduri impactul dietei mediteraneea asupra aparatului cardiovascular. Un studiu efecteuat pe aproape 26.000 de femei a evidențiat că subiecții care au urmat acest tip de dietă au avut un risc cu 25% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare pe parcursul a 12 ani. 

Acest tip de dietă a mai stârnit interes privind efetele dietei asupra îmbătrânirii și a funcției cognitive. Stresul și inflamația cronică poate duce la boli legate de vârstă, iar acestea sunt legate de o anumită parte a ADN-ului numiți telomeri. 

Cantitate mare de antioxidanți din dieta mediteraneeană ajută la menținerea telomerilor în forma ideală. 

Cercetările susțin abordarea dietei mediteraneene ca model de alimentația sănătoasă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, creșterea duratei de viață și îmbătrânirea sănătoasă. 

Dieta si fitness - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Ultimele promotii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.