Majoritatea rezoluțiilor de Anul Nou includ ambiții personale privind schimbarea stilului de viață într-unul mai sănătos, slăbirea și tonifierea trupului, echilibrarea alimentației. Astfel că, la început de an, majoritatea dintre noi apelăm la diverse diete și poate începem să facem mai multă mișcare – însă de cele mai multe ori, aceste eforturi nu se dovedesc a fi sustenabile și sfârșesc prin a eșua lamentabil. Cum putem face ca ele să funcționeze totuși în favoarea noastră, iar schimbările să aibă în timp efectul scontat și să se dovedească a fi de durată? În cele ce urmează, vom aduce puțină lumină în plus asupra acestui subiect, argumentat, cu tehnici care funcționează!
Dar înainte de toate, trebuie să clarificăm de ce NU funcționează dietele-minune:
Exagerările. Te întorci în același cerc vicios - mănânci mult, de obicei pe fond nervos, și alternezi cu perioade de înfometare sau cu mari restricții calorice, ori chiar eliminarea completă a anumite categorii alimentare. Tratezi cauza, nu efectul – până nu vei atinge un echilibru în alimentație, „traseul” se va repeta la nesfârșit: începi o dietă foarte restrictivă, iar atunci când apar problemele, frustrările cauzate de abstinență și poftele greu de stăvilit, mănânci foarte mult. Ulterior, te simți vinovat/ă, însă consideri că dieta e deja „stricată”, așa că exagerezi în continuare, până în punctul în care ai senzația că o nouă dietă restrictivă „se impune”.
Organismul, în înțelepciunea sa, interpretează restricția calorică bruscă ca o amenințare a sursei de hrană și, prin urmare, se protejează schimbându-și metabolismul pentru a rezista schimbării bruște a dietei. O modalitate prin care face acest lucru este prin creșterea producției de lipoproteină lipază (LPL), care încurajează de fapt stocarea și transferul grăsimilor din sânge în grăsimile corporale. În esență, corpul tău lucrează împotriva ta! Astfel, când reduci brusc cantitatea de calorii ingerate, organismul răspunde luând acele mai puține calorii și transformându-le în grăsime. Apoi, când începi să mănânci din nou „normal”, corpul s-a stabilizat deja la un nivel mai scăzut de ardere a caloriilor, astfel încât te îngrași mai repede – de aici celebru efect yo-yo. După cum vom vedea mai târziu, cheia este să „păcălești” treptat punctul de ardere a grăsimii, astfel încât corpul dumneavoastră să coopereze metabolic, mai degrabă decât să lupte cu pierderea de grăsime.
Modificările metabolice apar în organism atunci când sistemul de sprijin este sănătos. Corpul luptă inițial cu eforturile tale, însă va ajunge în scurt timp să îți redevină prieten, dacă îi vei arăta respect. Pentru a obtine o slăbire sănătoasă, ai nevoie, în primul rând, de o relație sănătoasă cu mancarea. Acest lucru se realizează prin:
Alte mici schimbări pe care ar trebui să le iei în calcul atunci când dorești să slăbești sănătos și sustenabil ar fi:
Dietele de slăbire rapidă eșuează invariabil deoarece sunt nesănătoase din punct de vedere metabolic, adesea nesigure și elimină categorii întregi de alimente benefice noțiunii de echilibru a organismului nostru. Cel mai mare inamic în curele de slăbire este propria noastră minte, prin așteptările nerealiste pe care ni le creăm și limitările pe care ni le impunem. Nu poți slăbi 10 kg într-o săptămână și, cu atât mai puțin le poți slăbi rămânând totodată sănătos și fericit!
De aceea, pentru ca organismul tău să nu sufere din cauza scăderii tale în greutate și să nu îți fie afectată starea de bine pe termen lung, optează pentru un regim echilibrat, armonios, care să îți devină în mod natural un stil de viață!