Proteinele animale sunt considerate proteine complete, deoarece conține toți aminoacizii esențiali de care corpul are nevoie. Proteinele vegetale sunt adesea surse incomplete de proteine. Dietele bazate în principal pe proteine vegetale au fost legate de un risc mai scăzut de accident vascular cerebral, boli de inimă și deces prematur.
Aminoacizii
În urma procesului digestiv proteinele se descompun în aminoacizi. În total sunt 20 de aminoacizi, dar doar 9 sunt esențiali organismului. O proteină este considerată completă atunci când în compoziția ei se regăsesc toți cei 9 aminoazici esențiali. Sursele de proteine complete includ:
Majoritatea surselor vegetale de proteine considerate incomplete. Surse de proteine vegetale sunt:
Beneficiile proteinelor vegetale:
Beneficiile proteinelor animale:
Riscul proteinelor animale.
Un studiu efectuat de peste 100.000 de oameni a arătat că , consumul de carne roșie neprocesată și procesată a fost legat de o durată de viață mai scurtă. Consumul unei porții suplimentare de carne roșie neprocesată în fiecare zi crește riscul de deces cu 13%. Consumull unei porții suplimentare de carne roșie procesată crește riscul de deces cu 20%.